Nekdanji poljski predsednik je leta 2016 na facebooku zapisal, da je predsednik PiS deloma odgovoren za letalsko nesrečo pri ruskem Smolensku, v kateri je leta 2010 umrl tudi njegov brat Lech Kaczynski. Nesreča je zahtevala še 95 drugih življenj. Walesa in drugi trdijo, da je Jaroslaw Kaczynski vztrajal, da letalo vzleti kljub slabi vremenski napovedi.

Kaczynski je v tožbi menil, da ga je želel Walesa s tem obrekovati. Zahteval je opravičilo in da mora Walesa plačati 7000 evrov dobrodelni organizaciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče v Gdansku je danes odločilo, da je Walesa prestopil mejo svobode govora ter škodoval ugledu in dostojanstvu Kaczynskega. Za očitke po mnenju sodišča ni dokazov. Zato mora v prihodnjih dneh v medijih objaviti opravičilo predsedniku PiS. Ni pa mu treba plačati 7000 evrov dobrodelni organizaciji. Walesa se lahko na odločitev sodišča, ki sicer ni pravno zavezujoča, še pritoži.

Glede letalske nesreče so sicer poljski in ruski preiskovalci prišli do ugotovitve, da je bilo strmoglavljenje posledica pilotove napake, slabega vremena in pomanjkljivega nadzora zračnega prometa. Stranka PiS je ob prihodu na oblast uvedla novo preiskavo.