Chan, ki je prestal 18-mesečno zaporno kazen, ker je okradel svoje dekle, se je ob prihodu iz zapora opravičil družini žrtve in prebivalcem Hongkonga. Izrazil je upanje, da bo njena družina zaradi njegove odločitve, da se preda, začutila določeno olajšanje, poročajo tuje tiskovne agencije. »Pripravljen sem se predati in vrniti na Tajvan na sojenje in prestajanje kazni,« je povedal za medije.

To sicer ne bo tako preprosto, saj je zaradi tega nastal diplomatski spor med Tajvanom in Hongkongom. Tajvanske oblasti so sporočile, da Chan ne more priti na otok kot navaden obiskovalec, hongkonške oblasti pa zavračajo možnost, da bi ga tja pospremili tajvanski policisti.

Hongkonške oblasti so tudi sporočile, da same ne morejo obravnavati primera, ker so dokazi na Tajvanu. Po drugi strani hongkonške oblasti niso odgovorile na prošnjo tajvanskega ministrstva za pravosodje, naj zberejo dokaze o osumljencu.

Primer je hongkonško voditeljico Carrie Lam spodbudil k pripravi prenove zakona o izročanju. Predlog sprememb, ki bi vplivale tudi na postopek izročitve osumljencev Kitajski, je sprožil množične proteste v strahu, da bo Peking dobil še večji vpliv v polavtonomnem mestu.

Hongkonške oblasti so sicer predlog umaknile, a so se protesti nadaljevali z zahtevami po večjih demokratičnih svoboščinah. Hongkonški zakonodajni svet, kot se imenuje tamkajšnji parlament, je prav danes predlog uradno umaknil iz nadaljnje obravnave.