370-članski centralni komite, ki je za zaprtimi vrati zasedal od ponedeljka, je v sporočilu za javnost ob koncu dolgo pričakovanega plenuma priznal, da se Kitajska "sooča z zapleteno situacijo znatno povečanih tveganj in izzivov doma in na tujem". Katera so ta tveganja in izzivi, ni definiral.

Vodstvo partije glede Hongkonga predlaga ohranitev in izboljšanje načela "ena država, dva sistema", v skladu s katerim prebivalci te nekdanje britanske kolonije, ki se je pod Kitajsko vrnila leta 1997, uživajo številne pravice, ki jih Kitajci na celini nimajo. Hongkong, ki ima polavtonomni status, že več mesecev pretresajo protesti proti vse večjemu vplivu Pekinga in za večje demokratične svoboščine.

"Posebno upravno območje Hongkong je treba upravljati strogo v skladu z ustavo in temeljnim zakonom ter zaščititi dolgoročno blaginjo in stabilnost Hongkonga in Macaa," piše v sporočilu.

Na plenumu so tudi sklenili, da se morata partija in narod "močneje poenotiti okoli centralnega komiteja partije s tovarišem Xi Jinpingom kot jedrom", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je bilo prvo plenarno zasedanje centralnega komiteja kitajske komunistične partije od februarja 2018. Na prejšnjem se je partijsko vodstvo osredotočilo na reformo državnih institucij, s katero je partija dobila še večjo oblast. Na predzadnjem le mesec dni pred tem pa so odobrili odpravo omejitve predsedniških mandatov, s čimer je Xi Jinping dobil možnost, da na položaju ostane do smrti.

Centralni komite se je sestal manj kot mesec dni po praznovanju 70. obletnice razglasitve ljudske republike Kitajske. Jubilej so obeležili z veliko vojaško parado v Pekingu, na kateri so razkazali svojo vojaško moč.

Vlada v Pekingu se sicer sooča s številnimi izzivi, med drugim z upočasnjeno gospodarsko rastjo, trgovinsko vojno z ZDA in več mesecev trajajočimi protesti v Hongkongu.