Tudi v parlamentu se je v jesen zavleklo najbolj nemirno poletje v zgodovini Hongkonga po letu 1997, ko se je Velika Britanija tej koloniji s sedmimi milijoni prebivalcev odpovedala v korist Kitajske. Opozicijski poslanci so danes s protesti pričakali voditeljico Carrie Lam, ki je imela v parlamentu vsakoletni nagovor. V rokah so imeli plakate, na katerih je Lamova z okrvavljenimi rokami, oblečeni pa so bili v črno tako kot protivladni protestniki, s katerimi so povezani od začetka letošnjega protestnega vala proti vladnemu zakonu, ki bi omogočil izročanje prebivalcev Hongkonga komunistični Kitajski. Seveda gre predvsem za nasprotovanje temu, da bi si Kitajska s svojim nedemokratičnim režimom podredila demokratični način življenja v Hongkongu.

Medtem ko so poslanci vladne večine ostali mirni, so opozicijski vzklikali gesla protestnikov in zahtevali odstop Lamove. Da ima krvave roke, so ji očitali, ker želi policija z nasiljem zadušiti proteste in je bilo v štirih mesecih ranjenih 1100 ljudi, 2200 pa aretiranih. »Zaradi vas je ves ta kaos, ker niste sposobni voditi Hongkonga!« je kričala opozicijska poslanka Tanya Chan.

Ker so jo ves čas prekinjali in ji niso dovolili govoriti, je Lamova odšla, ne da bi končala osrednji govor. Naknadno ga je objavila v spletnem videu, posnetem za zaprtimi vrati. Med drugim je obsodila nadaljevanje nasilnih protestov, rekoč, da škodijo gospodarstvu Hongkonga. »Peščica razgrajačev je začela z napadi in sabotažami,« je dejala. »Po Hongkongu širijo kaos in strah, s čimer motijo vsakdanjik domačinov.« Protesti naj bi tudi resno načeli podobo Hongkonga v svetu. Od julija se tako zmanjšuje izvoz, obiskovalcev je vse manj. Hongkong pa je tudi dejansko že v recesiji. »Sredi avgusta je vlada ocenila, da bo padec BDP letos znašal do enega odstotka,« je razkrila Lamova.

Napovedala pa je, da bo v luči pomanjkanja stanovanj in visokih cen nepremičnin vlada ukrepala na tem področju. Da bi zbudila optimizem, je dejala, da se mora Hongkong opreti na temeljne vrednote, kot so vladavina prava, učinkovito uradništvo, načelo »ena država, dva sistema«, svobodna trgovina in prestiž svetovnega finančnega centra. »Prepričana sem, da se bo po nevihti pojavila mavrica,« je vzkliknila. Ne dopušča pa zahtev po neodvisnosti.

Analitiki menijo, da v njenem govoru ni sledu o političnih reformah, s katerimi bi poskušala pomiriti veliko nezadovoljstvo. Reševanje stanovanjske problematike in skrb za gospodarsko rast pa ne bosta odpravila zahtev po široki avtonomiji. Tako naj bi se v prihodnosti politična kriza samo še zaostrovala.