Zgodbe o ljudeh, ki vedo, kaj hočejo

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo:

Vsako merjenje rezultatov je za tiste, ki sodelujejo v realni ekonomiji, pomembno. Zato medijske hiše v Sloveniji pomembno prispevate k temu, da imamo veliko takšnih presekov gospodarskih rezultatov in ocen gospodarstvenikov, tako v regijah kot na ravni države. Gazela je po mojem mnenju zelo pomembno tekmovanje, saj tako dobimo pregled nad tistimi, ki so v danem trenutku boljši, bolj elastični, hitrejši, bolje pripravljeni na izzive sodobnega časa. Vsaka posamezna gazela oziroma vsako podjetje, ki dobi kakšno nagrado, je zgodba zase. Vsaka od teh zgodb pa sporoča, da lahko ljudje, ki vedo, kaj hočejo, v svojem okolju naredijo pomemben korak naprej.

Vsa čast vsem, ki so zaslužni za to, da imamo takšne preglede gospodarstva. To, da je Dnevnik skupaj spravil že devetnajsto prireditev, ima veliko težo.

Gazele tako kot šport kažejo najboljše vrednote

Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport:

Z vidika podjetništva in podjetniške miselnosti se mi zdi pomembno, da dajemo tistim, ki so najboljši, najhitreje rastoči, poseben družbeni pomen, da jih enkrat na leto tudi počastimo. Takšne podjetnosti, kot jo kažejo gazele, bi si v naši družbi želeli več, želeli bi si še več uspešnih in dobrih podjetij, ki obenem skrbijo tudi za lastne zaposlene, saj je to edini način, da se Slovenija premakne naprej. Pri gazelah bi naredil analogijo s športniki. Zakaj so športniki tako cenjeni v družbi? Zato, ker nam kažejo najboljše vrednote tekmovanja, boja, trdega dela pa tudi etičnosti in vsega tega, kar je potrebno za uspeh. Za gazele in druga podjetja velja nekaj podobnega. Kažejo nam, da se da, da je mogoče s trdim delom, pravimi odločitvami in izobraženim kadrom marsikaj narediti.

Vsako leto odkrijemo nova dobra podjetja

Bogomir Strašek, direktor KLS Ljubno in predsednik sveta Gazela:

Med letošnjimi najboljšimi gazelami in tistimi iz preteklih let ni velikih razlik. Vsako leto namreč odkrivamo nova dobra podjetja. Indekse rasti ima sicer vseh 600 podjetij, ki jih obravnavamo, a pomembno in zanimivo je, da je med njimi vsako leto res veliko zelo dobrih podjetij. Mogoče je bila letos posebnost le v tem, da ni bilo vnaprej poznanega favorita, ki bi izstopal. Ti, ki so bili nominirani, so si bili po kakovosti zelo podobni. Pomen gazel za slovensko gospodarstvo je precejšen, saj na tak način spodbujamo rast. S projektom izbora gazel lahko pokažemo tistim, ki si še ne upajo, tistim, ki šele razmišljajo, da bi bili podjetniki, da se da z lastnimi močmi, s trdim in pravilnim delom ter prizadevnostjo doseči odlične rezultate. Vse to pa bo prispevalo k rasti Slovenije in blagostanju.

V Sloveniji imamo veliko skritih šampionov

Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije:

Gazele so gibanje, ki je dalo velik pomen podjetništvu v Sloveniji. Da se vsako leto strokovno pogleda podjetja in se primerja, kaj so naredila v zadnjih petih letih, ter med njimi izbere najhitreje rastoča in na koncu še najhitreje rastoče podjetje, pomeni izjemno sporočilo dobrega, izvirnega, vztrajnega duha, ki obstaja v Sloveniji in med Slovenci. Mislim, da se tudi zaradi gazel število novih podjetij povečuje in da mladi prej razmišljajo o tem, da tudi sami ustanovijo svoje podjetje, kot so pred denimo 20 leti. Pri gazelah me najbolj navdušuje, da vsako leto na odru vidimo nekaj podjetij, za katera še nismo slišali, in da ugotovimo, koliko skritih šampionov imamo v Sloveniji. Prireditev, ki jih postavi pod žaromet, s tem omogoči vsem nam, da se nekaj od njih tudi naučimo.

Gazelo, ki ne teče, bo ujel plenilec

Marjan Šarec, predsednik vlade:

Takšne prireditve so vedno spodbuda nagrajencem za nadaljnje delo, preostalim pa za še večji trud. V Sloveniji imamo kar nekaj nagrad, takšnih in drugačnih, te nagrade pa nagradijo tiste, ki so se najbolj izkazali na gospodarskem področju. To je pomembno, saj vsak potrebuje motivacijo, tako tudi slovenska podjetja, obenem pa so gazele nekakšen kazalnik, da nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše. Gazela simbolizira hitrost. Tisto, ki ne teče, bo ujel plenilec, kar pomeni, da tem podjetjem uspeva loviti konkurenčne prednosti, uspeva jim obstati na trgu in se hkrati širiti ter ponujati svoje izdelke tudi kot izvozniki. Vsem, ki so si zaslužili priznanja, tako regionalna kot ta, ki so podeljena na slavnosti prireditvi, iskreno čestitam in se nadejam njihovih uspehov tudi v prihodnje.