Iz sprva majhnega podjetja s sedežem v Lovrencu na Pohorju in proizvodnjo v Limbušu se je razvilo podjetje z danes okoli 60 zaposlenimi. Zaradi vse več naročil in specifične narave dela se je podjetje v letu 2008 preselilo v nove, večje in modernejše poslovne in proizvodne prostore v Radljah ob Dravi. Podjetje, ki se ukvarja s svetovanjem, načrtovanjem in izdelavo nizkoenergijskih montažnih hiš, se po besedah prokurista Vidka Švajgerja trudi vsakodnevno slediti sodobnim inovativnim trendom. »Stremimo k dovršenosti in širjenju obsega našega dela. Tako na domačem kot tujih trgih želimo postati še bolj prepoznavno, sodobno, visokokakovostno ter zaupanja vredno podjetje,« pravi in doda, da po uspešnem lanskem letu z načrtovanim povečanjem števila zaposlenih merijo na 10- do 15-odstotni porast naročil.

Najprivlačnejši so trgi zahodne Evrope

Pergola se ponaša s certifikatoma ŰA in RAL, kar pomeni, da so vsi njihovi izdelki in vgrajeni materiali odlične kakovosti in pod nadzorom inštituta Wien-ZERT iz Avstrije in združenja evropskih proizvajalcev montažnih hiš iz Nemčije. »S certifikati, ki sta nam jih je podelila Avstrijski lesarski inštitut in Nemško združenje za montažno gradnjo, smo kot proizvajalci in izvajalci zavezani in jamčimo, da naše hiše izpolnjujejo evropske predpise in standarde energijske varčnosti in toplotne izolativnosti,« pravi Švajger, ki razloži, da tudi to dodaja vrednost podjetju na precej konkurenčnih obmejnih trgih. Poleg Slovenije so namreč uspešni tudi v Nemčiji, predvsem pa na avstrijskem trgu.

Trenutno aktivnosti, poleg individualnih projektov, ki predstavljajo večino njihovega dela, usmerjajo predvsem v večstanovanjski objekt v Avstriji. Največja ovira, s katero se srečujejo pri delu na tujem, je pridobivanje dovoljenj. »Država bi lahko več naredila za zaščito slovenskih delodajalcev, ki delujemo na tujih trgih,« pravi Švajger. Ovire v poslovnem okolju v Sloveniji pa so po njegovih besedah predvsem v pogojih, ki jih imajo njihovi kupci pri zapiranju svoje finančne konstrukcije. »Banka Slovenije je močno posegla v pogoje za pridobivanje dolgoročnih finančnih sredstev,« pristavi.

Brez vrhunskega kadra ni rezultatov

Zavedajoč se vse hitreje razvijajoče se visoke tehnologije je Pergola v preteklih letih poskrbela, da je proizvodnja v celoti računalniško vodena. »Imamo sodoben CNC-stroj, ki je bil za nas velika pridobitev, a hkrati brez visoko usposobljenega in talentiranega kadra ne bi zmogli sledili visokim standardom, ki smo si jih zastavili,« pove Švajger, ki doda, da kader predstavljajo predvsem strokovnjaki na področju arhitekture, komerciale, lesarstva, obdelovanja materialov… »Proizvodnja hiše se začne že v projektni pisarni, kjer se s pomočjo računalniškega programa izriše konstrukcija sanjske hiše našega naročnika,« razloži Švajger, ki pove, da z osnovno usmeritvijo v svojem delovanju stremijo k funkcionalnosti, racionalnosti in predvsem k temu, da so ljudem izdelki všeč.