Družba Dnevnik je danes s podelitvijo gospodarskih oskarjev sklenila devetnajsti izbor najboljših izmed najhitreje rastočih in bonitetno odličnih slovenskih podjetij. Glavno nagrado, zlato gazelo 2019, je prejelo lendavsko podjetje Virs, ki ga odlikuje koncentrirano znanje avtomatizacije in robotizacije na področju varjenja. Soustanovitelj in prokurist podjetja Virs Aleš Puklavec je ob prejemu priznanja izpostavil zlasti pomen zaposlenih: »Zasluga za to priznanje ne gre samo meni in soustanovitelju podjetja Renatu Pahorju, pač pa v prvi vrsti vsem zaposlenim. Ves čas smo si želeli, da bi ustvarili podjetje, kjer zaposleni uživajo pri delu in radi prihajajo v podjetje. Mislim, da nam je to uspelo.«

Temeljit pregled stanja slovenskega podjetništva

Priznanje zlata gazela 2019 je zmagovalcu izročil predsednik vlade Marjan Šarec, ki je ob tej priložnosti poudaril, da je podjetništvo nerazdružljivo povezano s tveganjem, saj lahko že ena napačna odločitev sproži verižno reakcijo, ki vodi v zaton. »Zato je posebno pomembno, da podjetjem, ki so na pravi poti, izkažemo čast in izrečemo zahvalo za vztrajanje in trud,« je dodal. Dogodek je izkoristil tudi za to, da je opozoril na pomen zdravih in prodornih podjetij za gospodarstvo in Slovenijo: »Brez uspešnega gospodarstva in podjetništva sploh ne moremo imeti denarja za vse drugo. Nekateri se ne zavedajo, da ravno BDP in tisto, kar prodamo na trgih, zlasti na tujih, polni državno blagajno.« Zbrane nominirance in goste iz politike in gospodarstva je nagovoril tudi predsednik uprave Dnevnika Bojan Petan, ki je prepričan, da projekt gazel pomembno prispeva k slovenski podjetniški kulturi: »Gazela je že vrsto let največji poslovni dogodek v Sloveniji. Še vedno je tudi najbolj temeljit, skrben in metodološko daleč najbolj domišljen pregled stanja slovenskega podjetništva.«

Srebro v Cerknico, bron na Brezovico

V velikem finalu projekta Gazela 2019 je družba Dnevnik okronala tudi srebrno in bronasto gazelo. Kipec srebrne gazele je prejelo cerkniško podjetje Alpod, bronasta gazela pa je šla v roke brezoviškega podjetja MI Elektronika.

Letošnji zaključni večer se je od minulih razlikoval po tem, da je obelodanil tudi regijske zmagovalce. Poleg zmagovitega podjetja Virs, sicer dravsko-pomurske gazele, drugouvrščene primorsko-notranjske gazele Alpoda in tretjeuvrščene osrednjeslovenske gazele MI Elektronike so priznanja prejele še tri druge regijske gazele. Savinjsko-zasavska gazela je postalo podjetje Dafra, naziv gorenjske gazele je pripadel podjetju Agromehanika, v dolenjsko-posavski regiji pa je slavilo podjetje Podgorje.

Kot je v pogovoru z regijskimi gazelami pojasnil odgovorni urednik časopisa Dnevnik Miran Lesjak, so Dnevnikovi sodelavci šest finalistov izluščili s pomočjo obsežnih intervjujev, pri čemer so jih poleg poslovanja zanimali tudi vrednote in cilji podjetja. Seveda pa so nominiranci ob tem prestali še analizo poslovnih podatkov za zadnjih pet let.

Kako dosegati trajnostno rast

Gazele niso le izbor najhitreje rastočih podjetij, ampak tudi izbor podjetij, ki rastejo kontinuirano in trajnostno. V bronasti gazeli, podjetju MI Elektronika, kjer so v zadnjih petih letih prihodke podvojili, rast pojasnjujejo z osredotočanjem na trg in dejavnosti, v katerih je predvidena rast. »To nam omogoča tudi doseganje višje dodane vrednosti,« je dejala direktorica podjetja Sonja Rastoder.

V srebrni gazeli, podjetju Alpod, pa svojo rast pojasnjujejo z izvozom. »V Sloveniji več, kot smo naredili, ne moremo storiti. Naša edina pot torej vodi iz Slovenije, celo iz Evrope,« je povedal direktor podjetja Matjaž Štefan. Prokurist z zlatom okronane gazele Aleš Puklavec pa je, prav nasprotno, posebno zadovoljen, ker so s podjetjem Virs v lokalno okolje vnesli visoko tehnologijo. »Naj ne velja, da smo agrarni del Slovenije – da znamo delati samo z rokami, ne pa tudi z glavo,« se je pošalil.

V gazeli dolenjsko-posavske regije, podjetju Podgorje, kjer se ukvarjajo s proizvodnjo pohištva za vozila za prosti čas, dobre poslovne rezultate med drugim pripisujejo hitri rasti panoge v zadnjih letih. Slabše gospodarske napovedi za prihodnost, tudi za Slovenijo, direktorja podjetja Denisa Stepančiča še ne skrbijo. »Vendar moramo biti pripravljeni na spremembe,« je dodal. S tem se je strinjal tudi Uroš Štuklek, direktor podjetja Dafra, savinjsko-zasavske gazele. Prepričan je, da se lahko v primeru poslabšanja razmer v tujini pogoji poslovanja za slovenska podjetja zelo hitro zaostrijo. Direktor podjetja Agromehanika Jan Šinkovec je ob tem poudaril, da sami v prihodnjem letu dni pričakujejo nadaljevanje rasti. »Na srečo Agromehanika nastopa na številnih tujih trgih. Včasih gre enemu boljše, ko gre drugemu slabše,« je bil optimističen.