S tekom pod površjem Zasavja bodo lahko prihodnje leto dame in dekleta zaznamovale svoj praznik, 8. marec. Dan žena ima v Zasavju močno tradicijo. »Zasavci so bili prvi, ki so v Sloveniji zaznamovali dan žena davnega leta 1911. Prav tu so razjarjene delavke pred skoraj stoletjem in pol dvignile knapovske lopate in pripravile prvi organizirani rudarski štrajk na Slovenskem,« je povedal Marko Planinc, organizator prvega dogodka, namenjenega ženskam, ki ga je poimenoval Punce v jami.

Za ženske z dovolj poguma

Zasavski Zavod Savus velja za izkušenega organizatorja adrenalinskih dogodkov v Zasavju. Tokrat vabijo na tekaško preizkušnjo v rudarske rove le predstavnice nežnejšega spola, saj moški, kot je dejal Planinc, na traso ne bodo imeli vstopa. »Seveda bodo dobrodošli vsi rudarji in reševalci, ki bodo poskrbeli za varnost prireditve,« je povedal Planinc in opozoril, da proge ne gre podcenjevati. »Ta je varna, vendar je zaradi tirov, vlage, teme in neravne površine zahtevna za tekačice, ki se bodo v jamo odpravile teč za dober rezultat,« je še opozoril organizator, ki je podporo našel tudi na strani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. »Novi začetki in nove ideje terjajo malce poguma. In ženske ga imamo obilo. Če je treba v jamo, bomo v jamo tudi šle, in če ne bomo tekle, bomo traso vsaj prehodile,« je bila odločna Lidija Jerkič, predsednica največjega sindikata.

S čelado, gojzarji, lahko tudi s šminko

V knapovskem okolju v Zasavju bodo tekačice tekle povsem drugače kot na drugih tekaških prireditvah. »Na naši prireditvi tekačice ne bodo potrebovale šminke, parfuma ali lesketajočega se dresa in urejene frizure. Zavedati se morajo, da bodo tek končale blatne, prepotene, najbolj zagrizene tudi s kakšno rano. Za dogodivščino v jami bodo potrebovale predvsem čelado, naglavno svetilko in močne čevlje,« je dejal Planinc in svetoval še dodatno svetilko za v roko, saj bo tek tako varnejši in hitrejši. Proga namreč poteka po rudniku, kjer so še pred nekaj leti knapi kopali premog. Udeleženke bodo pretekle nekaj več kot pet kilometrov proge po rovih, ki povezujejo mesti Trbovlje in Hrastnik.

Prireditev so podprle nekoč uspešna biatlonka Tadeja Brankovič, izjemna in večkrat nagrajena učiteljica Nina Jelen, uspešna gorska tekačica Mojca Koligar, Zasavčanka, ki je v lokalnem okolju poznana kot prababica na skiroju, Fanči Moljk ter gledališka, televizijska in filmska igralka Darja Reichman, ki pa raje kot rove obiskuje Šmarno goro. »Ideja povabiti in odpeljati ženske v rudnik 8. marca, na njihov praznik, ki ga sama zelo cenim, se mi zdi zanimiva. Tja, kjer so se stoletja potili le moški in za ženske takrat ni bilo mesta. Upam, da bom takrat dovolj sposobna, da jamo prehodim.«

Ker vseeno brez moških ne gre, bodo za udeleženke na koncu preizkušnje poskrbeli prav oni. Tik za ciljno črto, potem ko bodo premagale še zadnjih 140 metrov višinske razlike, jih bodo z nageljnom v roki pričakali Copatarji. »Gre za druščino približno osemdesetih moških, ki na poseben način častijo žensko. Ker jih strežejo od spredaj in od zadaj, jim žene dovolijo, da se enkrat na leto tudi dobijo na občnem zboru,« je povedal Planinc in omenil še krajši kulturni program, pod katerega se bo podpisala Lara Jankovič. Prijaviti se je že mogoče, ker gre za prvo tovrstno preizkušnjo, pa organizatorji potihoma pričakujejo udeležbo nekaj več kot dvesto dam.