V preteklih tednih smo bili priča več objavljenim makroekonomskim podatkom, ki kažejo, da se tudi v ZDA gospodarska rast ohlaja, kar je posledica trgovinskih sporov, in če se bo tako nadaljevalo, bo tudi ZDA začela groziti recesija. V tem tednu so to potrdili objavljeni podatki o prodaji na drobno v ZDA. Prodaja na drobno je bila v septembru nižja za 0,3 odstotka, medtem ko so pričakovali za 0,3 odstotka višjo. Tudi pri ameriški nasprotnici Kitajski se rast upočasnjuje. V petek so objavili rast BDP v tretjem četrtletju, ki je uradno znašala 6 odstotkov, kar je manj od pričakovanj in najnižje v zadnjih letih.

Kljub slabšim makroekonomskih podatkom so rezultati podjetij še dobri. Prejšnji teden se je začela sezona objav poslovnih rezultatov za tretje četrtletje. Pričakovanja pred začetkom objav niso bila visoka. V prejšnjem tednu je poročalo več kot 70 podjetij iz indeksa S&P 500, od katerih jih je 81 odstotkov poročalo o boljših rezultatih od pričakovanih. Poročale so tudi vse velike ameriške banke in večinoma objavile dobre rezultate.

V petek je za padec indeksa Dow Jones na tedenski ravni poskrbel Boeing, ki ima daleč največjo utež v indeksu. Zaradi poročil o tem, da bi naj zavajal Zvezno letalsko administracijo (FAA) glede varnostnih sistemov pri letalu 737 Max, je delnica v petek izgubila več kot 6 odstotkov.

V primeru potrditve dogovora o brexitu in podpisu delnega trgovinskega dogovora med Kitajsko in ZDA lahko trgi v prihodnjih tednih oziroma mesecih dosežejo še en vrh, za naprej pa je bolj negotovo. Tudi ob še naprej trgom prijazni monetarni politiki centralnih bank. Ta ima vse manj učinka in predvsem v Evropi ekonomisti opozarjajo, da bi še nadaljnje zniževanje obrestnih mer imelo več negativnih kot pozitivnih posledic. Tudi trgovinska vojna s podpisom delnega dogovora, ki ne zajema najtežjih tem, ne bo končana in se bo prej ali slej ponovno zaostrila. Na uporabo fiskalne stimulacije vlade še čakajo in bodo za to verjetno potrebni še slabši makroekonomski podatki in mogoče tudi močnejša korekcija na finančnih trgih.