Svetovni indeks W1DOW, merjen v evrih, je v zadnjem tednu pridobil 1,6 odstotka. Med svetovnimi trgi so se v tem obdobju še najbolje odrezali evropski trgi zaradi spodbudnega mesečnega podatka o rasti industrijske proizvodnje v območju evra (+0,4) in Nemčiji (+0,3) ter morebitnega dogovora o brexitu med britanskim političnim vrhom in evropskimi uradniki, ki ga čaka še morebitna potrditev v britanskem parlamentu. Med evropskimi trgi se je sicer najbolje odrezal nemški borzni trg, indeks DAX je pridobil kar 4,2 odstotka, tudi zaradi solidnega poslovnega izida nemške multinacionalke SAP, ki razvija programsko opremo za podjetja.

Poslovni izidi ameriških bank za tretji kvartal so pokazali, da največje ameriške banke še niso občutile negativnih učinkov letošnjega nižanja temeljnih obrestnih mer. Delnice največje ameriške banke po tržni kapitalizaciji JP Morgan so po objavi poslovnega izida za tretje četrtletje, ki je bil boljši od pričakovanega, dosegle svojo največjo vrednost doslej. Prihodki in dobičkonosnost banke so se v tretjem kvartalu povišali za 8 odstotkov, kar je povzročilo torkov poskok delnice za 4 odstotke. Cena delnice je tako od konca finančne krize sredi leta 2009 pridobila že 376 odstotkov vrednosti. Dobre poslovne izide so v tem tednu objavila tudi podjetja Netflix, banka Morgan Stanley in Johnson & Johnson. V ZDA smo še vedno priča zdravemu trgu dela in za zdaj še zdravi ravni povpraševanja.

V tem tednu smo bili tudi priča objavi podatkov o kitajski trgovinski bilanci, stopnji kitajske inflacije in širjenju kreditne dejavnosti v državi. Kitajski izvoz in uvoz sta se septembra skrčila za več, kot so znašala pričakovanja na trgu. Kitajski izvoz se je skrčil za 3,2 odstotka, uvoz pa za 8,5 odstotka. Gre za nadaljevanje trenda krčenja povpraševanja s strani Kitajske, ki se bo posledično odražalo v prihodnjih makroekonomskih podatkih Evropske unije in ZDA. Podatki o kitajski inflaciji in rasti kreditiranja pa napotujejo na to, da bo kitajska centralna banka v prihodnje najverjetneje še nekoliko pospešila stimulativno monetarno politiko.

Danes bomo priča objavi kitajskega BDP za tretje letošnje četrtletje. Tržna pričakovanja so predvidevala rast v višini 6,1 odstotka in velika verjetnost obstaja, da bomo priča precej nižjemu odčitku. Prihodnji teden pa nas čaka razvoj dogodkov glede sage o brexitu ter objava nemškega in evropskega proizvodnega PMI (Markit) indeksa. Microsoft, Amazon, Alphabet, Procter & Gamble, Intel, Coca-Cola bodo svoje poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje objavili prihodnji teden.