Z zakonom, ki je dobil podporo poslancev, naj bi uzakonili izstopni sporazum, ki ga je London pretekli teden sklenil z Brusljem. Zakon med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU v Veliki Britaniji.

Nato je sledilo še glasovanje o vladnem predlogu časovnice, ki je za obravnavo zakona v spodnjem domu parlamenta predvidevala tri dni, a so jo poslanci zavrnili. Za jih je glasovalo 308, proti pa 322.

»Razočaran sem, ker je zbornica glasovala za preložitev namesto za časovnico, ki bi omogočila, da bi Združeno kraljestvo EU zapustilo 31. oktobra z dogovorom,« je poudaril. »Zdaj smo soočeni z negotovostjo,« je poudaril. Vlada mora po njegovih besedah pospešiti priprave na brexit brez dogovora, kar je »edina odgovorna pot«.

»EU mora zdaj razmisliti, kako odgovoriti na zahtevo parlamenta za preložitev,« je dejal. »Dokler EU ne bo sprejela odločitve, bomo začasno prekinili sprejemanje zakona,« je pojasnil po poročanju britanskega BBC.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je ob tem povedal, da je premier sam kriv za svojo nesrečo. Ponudil mu je tudi sodelovanje. »Delajte z nami za razumno časovnico in domnevam, da bo ta zbornica glasovala za razpravo o zakonu,« je poudaril. »To bi bila razumna pot naprej,« je poudaril.