Po treh letih arheoloških raziskav na območju vasi Stari Jankovci v bližini Vinkovcev so raziskovalci hrvaškega inštituta za arheologijo in arheološkega muzeja v Vinkovcih prišli do fantastičnega odkritja. Našli so paradno dvokolesno vprego, ki je bila narejena iz lesa ter obložena z železom in bronom, je poročal Jutarnji list. Po ugotovitvah najdba datira v 3. stoletje.

Gre za prvo odkrito celovito vprego, ki je bila v grobnici vse od antičnih časov. Na Hrvaškem obstajata dva podobna primera rimskih vpreg, ki so končali v hrvaških muzejih pred več kot stotimi leti, a ni znano nič o njihovem kontekstu, je pisal časnik.

Hrvaški arheologi pričakujejo, da bo raziskava 40 metrov široke grobnice, v kateri je bila vprega, ponudila vrsto informacij o konstrukciji vozila in pogrebnih ritualih iz teh časov.

Poleg vprege in konjev, ki naj bi pokojne vodili v posmrtno življenje, sta bila v osrednjem delu grobnice pokopana tudi ženska in moški, za katera domnevajo, da sta pripadala vrhu administracije nekdanje rimske province Panonije, ki je segala tudi na območje današnje vzhodne Hrvaške. Cibalea, kot je bilo antično ime Vinkovcev, je bilo po velikosti tretje rimsko mesto v Panoniji.

Po besedah vodje arheoloških raziskav Borisa Kratofila so bili tovrstni pogrebni rituali sicer bolj značilni za predrimsko obdobje, a so pozneje tudi staroselci v rimskih provincah obdržali nekatere običaje iz železne dobe. Kot je pojasnil, gre najverjetneje za grob lokalne elite keltskega porekla, ki je vodila posle za rimske carstvo. Kelti so namreč naseljevali območje Vinkovcev preden so prišli rimski osvajalci.

Ob pokopanih osebah v grobnici niso našli nobenih predmetov. Domnevajo, da je bila grobnica oropana, a vseeno upajo, da bodo pri nadaljnjih raziskavah na tej lokaciji našli predmete, ki bi pričali o življenju in običajih iz tistega časa.

Posebno pozornost bodo posvetili tudi raziskavi okostnjakov konjev. Odkritje naj bi bilo del večje stare rimske kmetije, ki je bila ob nekdanji rimski cesti, ki je povezovala zahod in vzhod rimskega cesarstva.

Vinkovci so znani kot eno najstarejših mest v Evropi. S pomočjo vrste arheoloških raziskav so odkrili številne predmete, ki kažejo, da so ljudje tukaj živeli več tisoč let.

V Vinkovcih vsako pomlad organizirajo Rimske dneve, na katerih predstavljajo zgodovino, način življenja in vpliv antičnega Rima v tem delu današnje Hrvaške. V antičnem mestu sta bila med drugim rojena dva rimska cesarja, brata Valentinian I. in Valens, ki sta vodila Rimsko cesarstvo med letoma 363 in 378.