Arheologi, ki so škornje odkrili, so delali na projektu nove kanalizacije, ki bo zadrževal, shranjeval in preusmerjal odplake in umazanijo, ki se je prej izlivala v reko. Pri tem so naleteli na nepričakovano odkritje, ki je popestrilo njihovo delo. Odločili so se, da bodo skušali raziskati ozadje skrivnostnih škornjev.

Odkrili so, da so bili narejeni iz usnja, ki je v času vladanja Tudorjev veljal za zelo drag material. Po sklepanjih MOLE Headland, ki je vodilno podjetje projekta, naj bi moški umrl nenadne ali nepričakovane smrti, saj je zelo nenavadno, da bi bil pokopan s tako vrednimi škornji.

Če sodimo po zobeh, bi lahko bil ribič

Ugotovili so, da je bil ta predel reke Temze v 15. in 16. stoletju izredno nevaren. Čevlji so imeli dodatni podplat in so bili obloženi z mahom, ki jim je najbrž pomagal pri premagovanju težkega terena. Arheologi pa so naredili tudi analizo kosti, ki so odkritju dodale še dodatno vrednost. Izvedeli so, da je bil moški mlajši od 35 let in imel velike razmike med zobmi, ki bi jih lahko povzročila redna uporaba vrvi, kar je značilna navada ribičev. »S preučevanjem teh škornjev smo dobili boljši vpogled v življenje moškega, ki je živel pred 500 leti. Lahko, da je bil ribič ali mornar,« je povedal Beth Richardson, strokovnjak iz podjetja MOLA Headland. »Bilo nam je v čast raziskovati nekaj tako redkega in osebnega,« je dodal.