Čeprav je njihova reprezentanca na dveh tekmah osvojila štiri točke, se na Hrvaškem po končanem oktobrskem kvalifikacijskem ciklusu čuti skoraj tako veliko razočaranje kot v Sloveniji po porazih proti Severni Makedoniji in Avstriji. V državi svetovnih podprvakov so se nadejali, da se bo njihova vrsta v nedeljo že uvrstila na evropsko prvenstvo, vendar jim je po zmagi proti Madžarom načrte prekrižal Wales (1:1). Nastop na turnirju si bodo tako poskušali zagotoviti v zadnjem krogu, ko bodo prihodnji mesec na Reki gostili Slovaško. Selektorju Zlatku Daliću že zdaj skrbi povzročajo težave v zadnji vrsti, saj je za obračun ostal brez treh od štirih standardnih članov obrambe, kar se je sosedom nazadnje primerilo pred tremi leti. Zaradi poškodbe je že odpisan Matej Mitrović, zaradi kartonov pa reprezentanci ne bosta mogla pomagati niti Dejan Lovren in Domagoj Vida.

Po tekmi med Walesom in Hrvaško so zazvonili alarmi pri Realu Madridu. Na dvoboju v Cardiffu se je poškodoval Luka Modrić, ki je dobil udarec v mišico, medtem ko je imel Gareth Bale težave s krči. Zdravstvene nevšečnosti obeh zvezdnikov iz Madrida so se pojavile ob zelo neprimernem času, saj moštvo že prihodnjo soboto čaka derbi z največjim tekmecem Barcelono.

Gündogan in Can v nemilosti nemške javnosti

Ne le Hrvaška, nastop na evropskem prvenstvu bo prihodnji mesec v skupini G proti Belorusiji lovila tudi Nemčija. Nastop na njem si bo zagotovila, če zmaga in Severna Irska remizira oziroma če igra neodločeno, Severna Irska pa izgubi. Trikratni evropski prvaki so sicer v nedeljo s 3:0 premagali Estonijo, čeprav so večji del obračuna igrali z nogometašem manj na igrišču. Že v 14. minuti je rdeči karton prejel Emre Can in poskrbel za najhitrejšo izključitev v evropskih kvalifikacijah po 10. septembru 2003, ko je proti Čehom pordečel Nizozemec Edgar Davids. Eno najboljših predstav v nemškem dresu je prikazal Ilkay Gündogan, ki je dosegel dva gola in imel kar 180 dotikov žoge.

Kljub blesteči predstavi se je nogometaš Manchestra Cityja s Canom znašel v nemilosti nemške javnosti, potem ko je dvojec na družbenem omrežju všečkal objavo turškega reprezentanta Cenka Tosuna. Ta je na instagramu objavil fotografijo po tekmi Turčije proti Albaniji, na kateri s soigralci z vojaškimi pozdravi izraža podporo turški ofenzivi proti Kurdom v Siriji. Dejanje nemških reprezentantov turškega rodu je v Nemčiji dvignilo kar nekaj prahu, kritiziral pa ju je tudi bavarski notranji minister Joachim Herrmann, ki je za Bild dejal: »Igralci bi morali pri sebi premisliti, do katere države čutijo pripadnost. Upam, da se bodo tisti, ki jih ta primer zadeva, zamislili.«

»Zelo očitno je, kaj vse se dandanes počne, le da se nabira internetne klike. Fotografijo sem všečkal, ker sem želel podpreti prijatelja. Ta pri Evertonu ne igra skoraj nič, nato pa je dosegel gol, ki je Turčiji prinesel zmago,« jeze po tekmi z Estonijo ni skrival Ilkay Gündogan. »Mislim, da je fotografijo všečkalo več kot 200.000 ljudi, med njimi so bili tudi številni nogometaši. Med vsemi sva bila izpostavljena le jaz in Can. Moje dejanje ni imelo nobenega političnega motiva. Z Emrejem nasprotujeva kakršni koli obliki vojne ali nasilja,« je še zatrdil 28-letnik, ki je Nemce razburil že lani, ko se je pred začetkom svetovnega prvenstva sestal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

V bran nogometašema so stopili njuni reprezentančni kolegi in selektor Joachim Löw, medtem ko je vodja reprezentance Oliver Bierhoff zatrdil, da so se pogovorili z igralcema, in izrazil prepričanje, da je zadeva deležna večje pozornosti, kot si jo zasluži.

Revolucija v španski vrsti

Že danes si lahko nastop na evropskem prvenstvu zagotovi Španija. Za uspeh ji zadostuje točka na gostovanju proti Švedski. Obenem bo moštvo skušalo popraviti slab vtis po nenadejanem remiju proti Norveški, na kateri je Sergio Ramos za Španijo odigral svojo 168. tekmo in na večni lestvici prehitel dolgoletnega reprezentančnega in klubskega soigralca, vratarja Ikerja Casillasa. Svetovni prvaki iz leta 2010 gredo po odstopu Luisa Enriqueja in prihodu Roberta Morena na selektorsko mesto skozi manjšo revolucijo. Tako se je v Oslu prvič zgodilo, da so začetno enajsterico sestavljali nogometaši iz enajstih različnih klubov. Pri tem je zanimivo, da ima v oktobrskem ciklusu v reprezentanci kar štiri predstavnike Villareal, medtem ko iz Reala, Barcelone in Atletica prihajajo le Ramos, Sergio Busquets, Dani Carvajal in Saul.