S kar devetimi goli v mreži San Marina si je Belgija v velikem slogu priigrala nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto in obenem postala prva država, ki ji je to uspelo. Pri tem je zanimivo, da so bili belgijski nogometaši podobno uspešni tudi pred dvema letoma, ko so, z izjemo gostiteljice, postali tudi prva evropska reprezentanca, ki si je zagotovila nastop na mundialu v Rusiji.

Čeprav ni odigral cele tekme, je pri zmagovalcih blestel napadalec Interja Romelu Lukaku. Poleg asistence je prispeval dva gola, ki sta bila že njegova 50. in 51. v državnem dresu, s čimer je postal najboljši strelec v zgodovini reprezentance. Za izjemen dosežek je potreboval vsega 83 nastopov. »Ne zdi se mi, da sem izpolnil kakšen poseben cilj. Morda sem imel določen cilj pred 20 goli. Kar me veseli je, da sem dobro nastopil na rojstni dan svoje mame. Izid 9:0 je izvrsten, a škoda, ker nismo zadeli še enkrat in podrli rekorda,« je dejal Romelu Lukaku. Nogometni zvezdnik je bil s soigralci namreč izjemno blizu najvišji zmagi Belgije v zgodovini. Doslej je ta z 9:0 že premagala tudi Zambijo leta 1994 in Gibraltar leta 2017, leta 2001 pa je prav San Marino odpihnila z 10:1.

Hrvaška od Visa do Kupresa?

Velik korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo so napravili tudi svetovni podprvaki Hrvati. Ti so prvič po štirih letih tekmo znova odigrali v Splitu in na stadionu Poljud pred 32.000 gledalci s 3:0 premagali sosede Madžare. Z zmago so v skupini E napredovali na prvo mesto, v primeru novih treh točk na jutrišnjem gostovanju pri Walesu in porazu Madžarov proti Azerbajdžanu pa bi se že veselili nastopa na novem velikem tekmovanju.

Na obračunu v dalmatinski prestolnici ni manjkal hrvaški politični vrh s predsednikoma hrvaškega sabora in vlade Gordanom Jandrokovićem in Andrejem Plenkovićem ter najzvestejšo navijačico reprezentance predsednico države Kolindo Grabar Kitarović. Prisotnost trojice je močno zmotila nekatere hrvaške medije, še posebej ostri pa so bili pri spletnem portalu Index, kjer so zapisali, da so bili navijači na Poljudu le statisti v dragem spektaklu stranke HDZ.

Grabar Kitarovićeva je sicer pozornost prisotnih znova plenila z glasnim navijanjem in petjem domoljubnih pesmi, po obračunu pa s svojo izjavo zanetila celo manjši diplomatski škandal. »Najbolj sem srečna zaradi vseh ljudi, ki so se zbrali v Splitu iz vse Hrvaške, od Visa do Kupresa,« je dejala Kolinda Grabar Kitarović. S tem je Hrvaški pripojila Kupres, ki je sicer del ozemlja Bosne in Hercegovine.

Njeno izjavo so obsodili tako mediji v BiH kot nekateri tamkajšnji politiki. Še posebej oster je bil član predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšić, ki je izjavo hrvaške predsednice označil za škandalozno, obenem pa zatrdil, da se njene besede prav nič ne razlikujejo od tistih vodje srbskih radikalcev Vojislava Šešelja, ki je nekoč dejal: »Srbija do Virovitice in Karlobaga.«

Pirić vrača dolg Hotiću

Diplomatski škandal je vsaj nekoliko odvrnil pozornost od bosanske reprezentance, ki jo danes v Zenici čaka obračun z enim od prijetnejših presenečenj tega kvalifikacijskega cikla Finsko. Ta v skupini J zaostaja le za neporaženo Italijo, doslej pa je osvojila že 12 točk. Z moštvom selektorja Roberta Prosinečkega že od začetka tedna trenirata tudi člana slovenskega prvaka Maribora Kenan Pirić in novopečeni reprezentant Dino Hotić. »Presrečen sem, da mi je Fifa dovolila nastopati za Bosno in Hercegovino. Fantje so me odlično sprejeli, Kenan pa mi zdaj vrača dolg, saj sem mu pomagal, ko se je pridružil Mariboru,« je povedal Dino Hotić.