Po nogometaših Belgije so si nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto v soboto kot drugi zagotovili Italijani. Ti so v Rimu z 2:0 premagali Grčijo in vpisali še osmo zaporedno zmago. Igralci selektorja Roberta Mancinija zdaj resno ogrožajo absolutni reprezentančni rekord, ki so ga v tridesetih letih preteklega stoletja z devetimi zmagami v nizu postavili njihovi predhodniki pod vodstvom Vittoria Pozze. Izenačijo ga lahko že v torek, ko se bodo pomerili proti Liechtensteinu. Omenjeni podatek ni ušel tisku z Apeninskega polotoka, ki je evforično pospremil uspeh svoje vrste. »Draga Evropa, tu smo! Misija je izpolnjena tri tekme pred koncem kvalifikacij,« so pompozno zapisali pri Tuttosportu. Nekoliko bolj kritični so bili pri sloviti Gazzetti dello Sport. Opozorili so, da je bila predstava Italije daleč od popolne, a si za uvrstitev na tekmovanje igralci vseeno zaslužijo njihovo zeleno luč.

»Resnično sem ponosen, da smo se predhodno kvalificirali na prvenstvo. Ne smemo pozabiti, kje smo bili pred le 15 meseci,« pa je po tekmi dejal Roberto Mancini, vendar posvaril, da je pred moštvom še vedno kar nekaj dela, če želi biti konkurenčno najboljšim. Velja dodati, da so domači nogometaši v italijanski prestolnici namesto v svoji tipični modri opravi tokrat nastopili v temno zeleni, ki so jo pred tem nosili le še leta 1954.

Turki zasenčili podvig Čehov

Že minuli petek bi naše zahodne sosede lahko prehiteli Angleži, a jih je v Pragi presenetila Češka, ki je bila boljša z 2:1. Ta je tako prekinila neverjeten niz Otočanov, ki so bili v kvalifikacijah za evropsko in svetovno prvenstvo neporaženi vse od obračuna z Ukrajino 10. oktobra 2009, odtlej pa nanizali 34 zmag in devet remijev. Edini zadetek za Angleže je z najstrožje kazni dosegel Harry Kane, ki je v vlogi kapetana vpisal že 20. reprezentančni zadetek. Med angleškimi kapetani je od napadalca Tottenhama strelsko uspešnejši le še Vivian Woodward, ki je med letoma 1908 in 1911 mrežo zatresel triindvajsetkrat. Angleži bodo sicer imeli popravni izpit nocoj na gostovanju pri Bolgariji. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstili, če premagajo domačo vrsto, Kosovo pa doma izgubi ali remizira proti Črni gori.

Izjemen dosežek Čehov so nekoliko zasenčili dogodki v Carigardu, kjer so Turki z golom Cenka Tusuna v 90. minuti z 1:0 premagali Albanijo in obranili prvo mesto v skupini H. Po koncu tekme so gostitelji z vojaškimi pozdravi izrazili podporo turški ofenzivi proti Kurdom v Siriji in se zaradi tega znašli pod drobnogledom Evropske nogometne zveze (Uefa). Pravila Uefe namreč prepovedujejo uporabo političnih in verskih simbolov na tekmah, za prekrške pa so predvidene visoke kazni. »Sam nisem videl teh gest, ki bi jih lahko razumeli kot provokacijo, a gotovo bomo preverili zadeve,« je sporočil tiskovni predstavnik Uefe Philip Townsend.

Za nameček je po tekmi reprezentanca Turčije tudi objavila fotografijo, na kateri igralci salutirajo, na svojem uradnem profilu na twitterju, pod njo pa je bilo zapisano, da zmago posvečajo hrabrim vojakom in drugim mučenikom. Kot še pišejo tuji mediji, je salutiranje med znanimi turškimi osebnostmi vse prej kot redko, zelo priljubljeno pa postane zlati v času operacij njihovih vojaških sil.