Gauffova, ki se je na glavni del turnirja v Linzu prebila kot srečna poraženka, je prvič v karieri nastopila v finalu turnirjev WTA. Za zmago je prejela 43.000 dolarjev, na novi lestvici WTA pa se bo prvič v karieri prebila med sto najboljših igralk. Pred turnirjem je bil na 110. mestu.

Najmlajša zmagovalka turnirjev WTA je Američanka Tracy Austin, ki je leta 1977 pri 14 letih zmagala na turnirju v Portlandu, petnajst let pa je bila stara tudi Čehinja Nicole Vaidisova, ko je 2004 slavila v Vancouvru.

»Zahvaliti se moram Bogu, ki mi vedno stoji ob strani, staršem, ki so me pripeljali tako daleč, in vsem, ki me podpirajo v ZDA. Ta trenutek si bom zagotovo zapomnila za celo življenje,« je po zmagi dejala mlada Američanka.

Gauffova, ki je sezono začela okoli 600. mesta na svetu, je izgubila v zadnjem krogu kvalifikacij, a se nato kot srečna poraženka uvrstila na glavni turnir. V četrtfinalu je prvič v karieri premagala igralko iz top 10 na svetu, Nizozemko Kiki Bertens, v finalu pa je bila po 99 minutah igre boljša še od nekdanje zmagovalke Roland Garrosa Jelene Ostapenko. Američanka je druga igralka v zadnjih dveh sezonah, ki je do naslova prišla kot srečna poraženka. Lani je to v Moskvi uspelo Srbkinji Olgi Danilović.