Svitolina se je v finale uvrstila, potem ko je njena tekmica, Švicarka Belinda Benčič, v tretjem nizu predala dvoboj zaradi krčev v nogi. To je bila hkrati četrta predaja v petih dneh turnirja, na katerem si bodo udeleženke razdelile štirinajst milijonov evrov.

Tako Benčičeva kot že prej nekatere druge igralke se je po predaji glasno pritoževala na igralno površino. Po njenem mnenju je pretrda, predvsem pa preveč zahtevna za mišice, ki so ob koncu sezone pri večini igralk že močno utrujene.

Zaradi utrujenosti oziroma poškodb so turnir predčasno končale Japonka Naomi Osaka, Kanadčanka Bianca Andreescu in Nizozemka Kiki Bertens.

Ashleigh Barty bo prvič v karieri igrala finale na zaključnih turnirjih, z zmago, ki je vredna rekordnih 4,7 milijone dolarjev, pa lahko postane prva Avstralka po Evonne Goolagong Cawley (1976) z naslovom na končnem turnirju sezone.

Njena pot do finale ni bila enostavna, saj je morala proti Karolini Pliškovi rešiti enajst žog za odvzem servisa. Na koncu je zmagala s 4:6, 6:2 in 6:3 ter tako po številu zmag v tej sezoni prehitela do danes najučinkovitejšo, Nizozemko Kiki Bertens. Za Avstralko je bila to 55. zmaga v 2019.