Potem ko je Rafael Nadal zaradi poškodbe izpustil turnir v Šanghaju, sta na njem nastopila druga dva člana elitne trojice – Novak Đoković in Roger Federer. Srb in Švicar sta v četrtfinalu prejela zaušnico, potem ko sta morala priznati premoč Stefanosu Cicipasu in Aleksandru Zverevu. Poleg Grka in Nemca sta se v polfinale uvrstila še Rus Danil Medvedev in Italijan Matteo Berrettini, kar pomeni, da je glavno vlogo na enem najmočnejših turnirjev v sezoni odigrala mlada generacija. Prepričljivo najboljši je bil znova Danil Medvedev, ki se je na svetovni lestvici utrdil na četrtem mestu.

Medvedev ima za sabo izjemno sezono. Pred OP ZDA v New Yorku je na trdi podlagi doživel le dva poraza, na zadnjem turnirju največje četverice pa ga je še drugič v enem mesecu v finalu premagal Rafael Nadal. Ob tem je Rus osvojil turnirje v Cincinnatiju (v finalu je premagal Belgijca Davida Goffina), St. Peterburgu (boljši je bil od Hrvata Borne Čorića) in Šanghaju, kjer je v dobri uri nadigral Aleksandra Zvereva. »Ko pogledam nazaj, težko verjamem, kaj vse sem dosegel v zadnjih mesecih. Lahko vam povem, da me zanima še več in da sem pripravljen trdo delati,« napoveduje Danil Medvedev, poleg Nadala in Đokovića najboljši posameznik drugega dela teniške sezone. »Veseli me, da sem postal boljši igralec. To potrjujejo rezultati. Pred finalom v St. Peterburgu sem z Borno Čorićem izgubil štiri dvoboje zapored, a sem ga v finalu premagal s 6:3, 6:1. V finalu Šanghaja pa sem bil boljši kar s 6:4, 6:1,« dodaja Medvedev.

Druga največja zvezda minulega konca tedna je bila v teniškem svetu Coco Gauff. Petnajstletna Američanka je v Linzu proti Nemki Tamari Korpatsch s 4:6, 2:6 izgubila v kvalifikacijah, a se na glavni turnir uvrstila kot srečna poraženka. V nadaljevanju je v Avstriji premagala Švicarko Stefanie Vögele, Ukrajinko Katerino Kozlovo, Nizozemko Kiki Bertens, Nemko Andreo Petković in v finalu Latvijko Jeleno Ostapenko. Ameriška najstnica je na svetovni lestvici napredovala na 71. mesto. Nobenega dvoma ni, da bo v letošnjem letu postala najboljša povzpetnica leta.

Eden najmočnejših teniških turnirjev bo ta teden potekal v Moskvi. Na njem bo nastopil najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene, ki od danes naprej na svetovni lestvici zaseda 71. mesto. Ljubljančan ima ugoden žreb. Jutri se bo v uvodnem krogu pomeril s hrvaškim teniškim metuzalemom Ivom Karlovićem, če zmaga, pa ga čaka dvoboj proti tretjemu nosilcu Marinu Čiliću. Hrvat je v zadnjem obdobju v slabi formi. Aljaž Bedene se je uspešno ogrel danes med dvojicami, kjer je bil skupaj s Čilencem Nicolasom Jarryjem (74. na svetu) z 2:6, 7:6 (5), 10:5 boljši od ruske dvojice Jevgenil Donskoj (116.) in Andrej Rublev (33.).

V Moskvi bo ta teden igrala tudi najboljša slovenska igralka Polona Hercog, ki je danes na svetovni lestvici nazadovala za eno mesto in je trenutno 49. igralka. Štajerka se bo jutri v prvem krogu pomerila s Čehinjo Katerino Siniakovo (60. na svetu). Če zmaga, bo Polona Hercog v drugem krogu prekrižala lopar s tretjo nosilko, Švicarko Belindo Benčić.