Slovenski selektor Matjaž Kek je ravnal v skladu z nogometno logiko, da ne menja ekipe, ki zmaguje. Tudi poškodovani Roman Bezjak, ki je marca 2016 v Kopru dosegel gol za edino slovensko zmago v dosedanjih štirih tekmah z Makedonijo, je bil nared za bitko v Skopju. Poškodba Bojana Jokića je tako huda, da ni bil niti med rezervisti, ampak je tekmo spremljal s tribune. Makedonski navijači so bili pred tekmo zelo optimistični in bojeviti, ko so prepevali: Nikoli Severna, le Makedonija, medtem ko uradni napovedovalec niti enkrat ni izrekel besede Severna, ampak le Makedonija.

V nasprotju z glasnimi navijači Makedonci v tekmo niso krenili silovito, zato je Slovenija lahko zadihala s polnimi pljuči in takoj začela iskati gol. Predvsem po desni strani je imela Slovenija s Stojanovićem na čelu avtocesto za prodore, a vselej je zmanjkal udaren zaključni strel. Poskus Stojanovića je domači vratar odbil v kot, strel Verbiča pa so domači blokirali. Gostitelji so poskušali predvsem s streli od daleč in dobro ustavili Iličića, prek katerega je šlo preveč slovenskih akcij, saj drugi niso prevzemali odgovornosti, zato je vedno zmanjkala zadnja poteza. Finiš prvega polčasa je bil živčen in dramatičen. Avtoritativni nizozemski sodnik Danny Desmond Makkelie je petelinjenje igralcev najprej umiril s tremi rumeni kartoni. V zadnji minuti je v bes spravil gostitelje, ko je razveljavil zadetek Elmasa zaradi nedovoljenega položaja Nikolova, ker je ob strelu oviral pogled vratarju Oblaku. Prav kapetanu Oblaku se Slovenija lahko zahvali, da je bil gol razveljavljen, saj je uveljavil svojo avtoriteto pri sodniku.

Razveljavljen gol je očitno razkuril Makedonce, da so v drugi polčas krenili silovito in odločno. Za Slovence so se težave začele takoj, ko je moral iz igre Krhin. Popović ni bil kos nalogi in je izpadel ob obeh golih. Makedonci so povedli v 50. minuti, ko sta borbeni Pandev, ki se mu žoga dobesedno lepi na nogo, in Elmas z dvojno podajo po globini izigrala slovensko zvezno vrsto. Mladi zvezdnik Napolija in veliki up makedonskega nogometa je rutinirano s strelom pod prečko dobil dvoboj z Oblakom. Čeprav je imela Slovenija za izenačenje več kot 40 minut, ji nikakor ni uspelo prevzeti pobude na igrišču, ker so bili igralci preveč statični, premalo je bilo gibanja, preveč so poskušali na silo. Medtem ko je Iličić streljal od daleč, a je bil vratar Dimitrevski vselej na mestu, so gostitelji ponovili akcijo za drugi gol, ko je po podaji Ademija 20-letni Elmas znova prišel sam pred Oblaka in ga matiral. Slovenija je zmogla le častni gol Iličića iz enajstmetrovke, ki jo je priigral Zajc.

Slovenija je z igro razočarala, saj ni bila bojevita, igriva in učinkovita. V njeni igri v drugem polčasu ni bilo elementov (želja, borbenost), ki so njen zaščitni znak. Očitno ima težave na gostovanjih. Makedonija, ki premore veliko talenta, je bila v drugem polčasu razigrana in učinkovita ter se je vključila v boj za drugo mesto. Če želi Slovenija na evropsko prvenstvo 2020, mora zmagati na vseh treh tekmah do konca: z Avstrijo in Latvijo v Stožicah ter Poljsko v Varšavi.

Matjaž Kek je bil po tekmi vidno razočaran: »Čestitke Severni Makedoniji za več kot zasluženo zmago. Mi smo bili preslabi, da bi si zaslužili kaj več. Izgubili smo taktično disciplino in objektivnost, da je napaka sestavni del nogometa in jo greš popravit, ko jo narediš, ne pa da mahaš z rokami. Padli smo na realna tla, a smo vendarle boljši, kot smo bili v Skopju. Morda so nekateri uspehi, kot je zmaga proti Poljski, prišli prehitro.« Priznal je, da je bil ključni trenutek, ko je moral zaradi poškodbe stegenske mišice zamenjati Reneja Krhina, ki je izgubljen tudi za tekmo z Avstrijo. Nato se je razgovoril: »V vseh segmentih smo bili kolektivno preslabi. Ni bilo posameznika, ki bi izstopal. Tako kot smo zmagali vsi, smo vsi izgubili. Morda je stvar prevzemanja odgovornosti, ne pa žogo le poriniti do Iličića, nato pa čakati, kaj se bo zgodilo. Najprej moramo biti objektivni in samokritični ter se moramo sprijazniti s tem, da smo pokazali malo ali nič. Zdaj bomo morali dati glave skupaj. V Ljubljano prihaja top reprezentanca Avstrije in upam, da bomo izgledali bolje kot danes.« Igor Angelovski, ki razume tudi slovensko, ker je igral za Celje, je bil seveda vesel: »Imeli smo poškodovane igralce. Vsi so dali maksimum, bili smo pravi kolektiv. Čakajo nas še tri tekme in zdaj gremo v Varšavo po zmago proti Poljski. O Elmasu ni treba izgubljati besed.«