Tako besnega Matjaža Keka, kot je bil včeraj opoldne, še nismo videli, pa ga poznamo že skoraj trideset let. Težave so se začele že na ljubljanskem letališču, od koder je letalo poljskega prevoznika Enter Air proti Skopju poletelo s poldrugo uro zamude. Ko so potniki že vsi sedeli na letalu, so še vedno čakali inženirja, da je prišel odpravit težave s klimo. Pilot je o dogajanju obveščal tudi v srbohrvaščini, saj se je v njej bolje znašel kot v angleščini, medtem ko je mednarodna posadka med preznojenimi potniki delila vodo. Med potniki je naraščalo nelagodje zaradi tehničnih težav, noge nogometašev – Oblakove so skupaj z rokami vredne 100 milijonov – pa so med sedenjem na majhnem prostoru postajale vse bolj trde, čeprav so igralcem privoščili udobje, da sta imela po dva na razpolago tri sedeže.

Igralci odšli v hotel brez prtljage

Tudi po uro in dvajset minut dolgem poletu s trdim pristankom v sončnem in toplem Skopju (dobrih 20 stopinj Celzija) težav še ni bilo konec. Čakanje na prtljago se je razvleklo na več kot pol ure po pristanku in opravljenih formalnostih na meji (vstop z osebno izkaznico je hitrejši kot s potnim listom), čeprav je bila slovenska odprava na 189-sedežnem letalu edina na letališču. Kek se je usedel v kot letališke zgradbe daleč od vseh. Iz minute v minuto je bilo vidno, kako mu raste jeza, nato pa mu je dokončno počil film. Igralcem je ukazal, naj pustijo prtljago na letališču, in jih odpeljal v hotel Marriott na kosilo, na katero so zamujali dve uri. Na prtljago so počakali člani strokovnega štaba in spremljevalno osebje ter jo nato naložili na tovornjak.

A Kek se je očitno hitro pomiril, in ko smo se zvečer z njim družili na stadionu Toše Proeski, je bil povsem miren. Čeprav pravi, da ni vraževeren, se je na tiskovni konferenci po tradiciji usedel na stol povsem na desni in premikal snemalne naprave po mizi, da so bile pred usti tistega, ki je govoril. »Potem ko sem po nekaj desetletjih znova v Skopju, bi bilo škoda tako lepega dneva, da bi si razbijal glavo s stvarmi, na katere nimam vpliva. Tudi igralci so se dobro odzvali. To je lahko le dodaten motiv, da bodo na igrišču še boljši. Najpomembneje je, da smo prišli do treninga. Tukaj smo zaradi nogometa,« je bil spravljiv Matjaž Kek. Na vprašanje makedonskih novinarjev, ali se boji poraza na tekmi, na kateri mora zmagati, je premeteno odvrnil: »V življenju moraš le umreti. Bojim se le bolezni, tako kot sem kot igralec bal poškodbe. Porazi so sestavni del življenja.«

Cene vstopnic od 0,8 evra do dobre tri evre

Reprezentanca je imela pred tekmo le trening in pol, saj so mnogi igrali šele v nedeljo zvečer, zato je strokovni štab vložil veliko naporov, da bodo nared za težko bitko na stadionu, na katerem pričakujejo od 15.000 do 20.000 gledalcev. Cena vstopnic znaša od 0,8 evra do dobre tri evre, za VIP pa 20 evrov. »Septembra so me fantje navdušili in lesk v njihovih očeh je podoben kot pred mesecem dni. Zavedamo se, da proti Severni Makedoniji ne bodo dovolj le tek, fanatičnost, borbenost, metanje pod žogo, ampak bomo morali pokazati tudi kakovostno igro. Sami smo si postavili letvico zelo visoko,« je poudaril Kek. Zadnji trening za zaprtimi vrati je vodil tako odločno, da so ga slišali celo nekateri izmed 14 predstavnikov slovenskih medijev, ki stanujemo v hotelu nasproti stadiona za 33.000 gledalcev. Kek se še vedno odloča, ali v igro poslati maratonca Romana Bezjaka, ki je poškodbo deset dni zdravil v Sloveniji. Na predzadnjem treningu na Brdu pri Kranju še ni bil povsem nared, a borbeni Korošec odgovarja: »Stisnil bom zobe.« Bojan Jokić verjetno ne bo nared.

»Za tri točke bomo morali pokazati več veliko kot marca v Ljubljani. Napredujemo iz tekme v tekmo. V tekmo moramo iti s hladno glavo in čakati priložnost. Stvari v naši skupini se zelo hitro spreminjajo, zato moramo na vsaki tekmi biti odločni in verjeti vase. Verjamem, da bomo tudi po oktobrskem ciklusu veseli,« je povedal kapetan Jan Oblak.