Poleg trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko volatilnost na trgih dviguje tudi pritok makroekonomskih podatkov pomembnejših gospodarstev, ki pričajo o postopnem ohlajanju globalne gospodarske rasti. Makroekonomski kazalniki rasti nemške proizvodnje že krepko napovedujejo, da bo Nemčija v tretjem četrtletju najverjetneje zabeležila že drugo zaporedno negativno četrtletno rast in tako najverjetneje vstopila v blago tehnično recesijo. To verjetnost sicer nekoliko znižuje torkov podatek o 0,3-odstotni rasti avgustovske proizvodnje, vendar ta odčitek najverjetneje ne bo rešil negativnega tretjega kvartala za Nemčijo. Ne pozabimo, da se je nemški proizvodni PMI za september spustil na 41,7 točke, nemški indeks pričakovanj poslovnega okolja IFO pa na 90,8 točke, kar je najnižja raven po letu 2009. Nadaljevanje ohlajanja nemškega gospodarstva krepko dviguje verjetnost, da bo Evropska centralna banka (ECB) še v letošnjem letu nadaljevala s pospeševanjem denarno stimulativnih politik in temeljno obrestno mero spustila še nižje od trenutnih –0,5 odstotka. V tem ali prihodnjem letu bo najverjetneje povišala program odkupa obveznic nad trenutno začrtano raven 20 milijard evrov na mesec.

V začetku meseca smo bili tudi priča odčitkom PMI za ZDA, ki so bili slabši od pričakovanj. Najbolj je v negativno smer presenetil ISM PMI, katerega odčitek je znašal 47,8 točke, medtem ko so pričakovanja tržnih analitikov znašala 50 točk. Posledično je ameriški delniški indeks S&P 500 na dan objave podatka na prejšnji torek izgubil 1,5 odstotka vrednosti. Ta podatek zvišuje verjetnost, da bo ameriška centralna banka (FED) še tretjič v tem letu znižala temeljno obrestno mero za 0,25 odstotne točke. Trg za ZDA zdaj z 88-odstotno verjetnostjo pričakuje znižanje temeljnih obrestnih mer še v tem letu. Na kratki rok lahko pričakujemo nadaljevanje povišanih stopenj volatilnosti na globalnih delniških trgih, kljub temu pa bodo stimulativne politike centralnih bank pozitivno učinkovale na cene vrednostnih papirjev in s tem ugodno vplivale na delniške trge.

S prihodnjim tednom vstopamo v sezono objav četrtletnih poročil podjetij, ki trgujejo na delniških trgih v ZDA. V torek bodo poslovne izide za tretje četrtletje objavile banke JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citi Group, Morgan Stanley in Goldman Sachs. Rezultati bank in njihova pričakovanja pa bodo že kar dober pokazatelj trenutnega zdravja ameriške ekonomije. Poleg bank bodo v prihodnjem tednu poslovne izide objavila še pomembna podjetja, kot so Johnson & Johnson, Verizon, IBM, PayPal, Netflix, BlackRock in American Express. Med pomembnejše makroekonomske kazalce prihodnjega tedna zagotovo sodi objava kitajske inflacije, predvsem pa četrtkova objava kitajskega BDP za tretje četrtletje.