Odvetniki Donalda Trumpa so v torek v osem strani dolgem pismu očitali demokratom v kongresu, da vodijo »ustavno nelegitimno« preiskavo v postopku za obtožbo predsednika in da Bela hiša v njej ne bo več sodelovala. To pomeni, da odborom predstavniškega doma, ki vodijo preiskavo ravnanja predsednika Trumpa, ne bodo več posredovali nobenih zahtevanih dokumentov in ne bodo dovolili pričanja članom administracije.

Pismo Trumpovih odvetnikov navaja tri razloge za takšno odločitev. Demokratom očita, da odločitev o začetku uradne preiskave niso dali na glasovanje v predstavniškem domu, kar sicer ni nujno, in da niso sprejeli nobenega pravilnika o postopku, ki bi Trumpu omogočil ustrezno obrambo, denimo klicanje in zaslišanje prič ali predstavitev svojih dokazov. Kot drugo Trumpova ekipa demokratom očita, da skušajo s preiskavo spremeniti izid volitev leta 2016 in vplivati na volitve prihodnje leto. Kot tretje pa Bela hiša trdi, da demokrati nimajo nobene podlage za preiskavo.

Še en žvižgač

Preiskava se vrti predvsem okoli Trumpovega julijskega telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Takrat je ameriški predsednik posredoval za začetek preiskave v Ukrajini proti demokratskemu predsedniškemu kandidatu Joeju Bidnu in njegovemu sinu Hunterju, ker da je Joe Biden še kot podpredsednik ZDA v Ukrajini posredoval v korist svojega sina. Demokrati tudi trdijo, da je Trump z začetkom preiskave pogojeval vojaško pomoč tej državi.

Afera se je začela po prijavi žvižgača, ki je poročal o omenjenem pogovoru, vmes pa se je pojavil še en. Ta po navedbah ameriških medijev trdi, da mu je predstavnik administracije dejal, da je bil pogovor Trumpa in Zelenskega »nor« in »strašljiv« ter da je bil omenjeni član vlade nad njim pretresen. Bela hiša je sicer objavila prepis telefonskega pogovora, ki pa ni dobeseden, ampak je nastal na podlagi zapisov in spomina prisotnih. Pogovora vsaj po uradnih navedbah niso snemali. Tega naj sicer v Ovalni pisarni ne bi počeli od afere Watergate pred 45 leti.

Demokrati nadaljujejo

Demokrati so danes sporočili, da bodo preiskavo nadaljevali, in zaradi pisma niso delovali vznemirjeno. Kongresnik Gerry Connely je dejal, da imajo že samo na podlagi predsednikovih izjav, prepisa pogovora z Zelenskim in doslej razkritih dokumentov v rokah dovolj za sestavo obtožnice proti Trumpu. Ker hočejo postopek speljati čim hitreje, se verjetno tudi ne bodo hoteli vpletati v sodne spore z Belo hišo, da bi dosegli izročitev dokumentov in pričevanja članov vlade. Vložitev obtožnice proti Trumpu je danes sicer prvič podprl tudi Biden, Trump pa mu je odvrnil, da je njegov poziv »patetičen«.