Protestniki so obkrožili dvorano in skandirali »zaprite ga«, znotraj dvorane pa so podobno počeli Trumpovi podporniki, le da so namesto predsednika ZDA mislili na predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna. Po Trumpovem zborovanju je prišlo tudi do prerivanja med protestniki in Trumpovimi podporniki ter policijo.

Znotraj dvorane je vse potekalo po ustaljenem vzorcu, le da je bil Trump tokrat še bolj nesramen kot ponavadi. »Nancy Pelosi je res butasta. Biden je poljubljal zadnjico Baracka Obame. Kongresnica Ilhan Omar je socialistka, ki sovraži Ameriko,« je med drugim dejal Trump med nizanjem svojih izjav s twitterja o »demokratskih radikalnih socialistih, ki sovražijo Ameriko in hočejo odstaviti njenega predsednika«.

Dekmokrati so sprožili preiskave pred ustavno obtožbo za odstavitev predsednika, potem ko je Trump ukrajinskega kolega Volodimirja Zelenskega prosil za preiskavo Josepha Bidna in sina Hunterja Bidna v zameno za pomoč. Trump preiskave ni veliko omenjal, razen tega da je Bidna in sina obtožil bogatenja na račun Amerike.

Prikazal se je kot bojevnik proti »močvari«, ki da želi spremeniti izid volitev 2016. Izrazil je prepričanje, da se bo »močvari« oziroma demokratom to zanesljivo hudo maščevalo na volitvah leta 2020. Ankete zaenkrat kažejo premik javnega mnenja v prid njegovi odstavitvi in med njimi je celo anketa televizije Fox News, ki jo je Trump zaradi tega oštel na twitterju.

Kongresne preiskave medtem tečejo naprej in v četrtek je poziv na predajo dokumentov in informacij o pogovorih z Ukrajinci dobil minister za energijo Rick Perry, ki potuje po Islandiji. Danes bodo kongresni odbori predvidoma zaslišali nekdanjo ameriško veleposlanico v Ukrajini Marie Yovanovitch, ki ni hotela sodelovati s Trumpovim odvetnikom Rudyjem Giulianijem pri iskanju negativnih informacij o Bidnovih. Trump je veleposlanico predčasno odpoklical s položaja.

Dodaten element je zaplet dobil v četrtekz aretacijo dveh ukrajinskih poslovnežev s Floride, ki so ju ujeli tik pred vkrcanjem na letalo z enosmerno vozovnico izven ZDA. Lev Parnas in Igor Fruman sta obtožena kršenja zakonodaje o financiranju volilnih kampanj, saj sta kot tujca nakazala 325.000 dolarjev za Trumpovo ponovno izvolitev, česar ne bi smela.

Oba sta dobila poziv na zaslišanje v kongres, saj sta Giulianiju v Ukrajini pomagala navezovati stike z ukrajinskimi uradniki pri iskanju umazanije o Bidnovih. Giuliani je bil glede tega v četrtek redkobeseden.

Trump je novinarjem zagotovil, da aretiranih gospodov ne pozna in da naj o tem vprašajo Giulianija. Za fotografijo, na kateri je z obema, pa je dejal, da se pač slika s številnimi ljudmi, ki jih ne pozna.

Obtožnica pravi, da sta dobila 500.000 dolarjev od neimenovanega ruskega poslovneža z naročilom, naj denar nakažeta za Trumpovo izvolitev. Ta poslovnež naj bi želel s tem »kupiti« dovoljenje za prodajo marihuane v ZDA.