Kljub temu mnenju je na bliskovito posredovanje Trumpovih odvetnikov zvezno prizivno sodišče v New Yorku prav tako bliskovito blokiralo predajo Trumpovih davčnih napovedi newyorškemu državnemu tožilstvu, dokler se ne odloči o primeru. V primeru, da prizivno odloči proti Trumpu, se bo ta zatekel še na vrhovno sodišče ZDA, kjer lahko računa na podporo konservativne večine.

Trump je vložil tožbo proti uradu okrožnega tožilca Manhattna Cyrusa Vanca mlajšega, ki je Trumpovemu računovodskemu podjetju Mazars USA ukazal predajo davčnih napovedi. Podjetje je dokumentacijo že zapakiralo in pripravilo za predajo, vendar je tožba na zveznem sodišču to ustavila. Trumpovi odvetniki so trdili, da organi zveznih držav ne morejo preganjati predsednika ZDA za nič.

Sodnik Marrero, ki ga je na položaj imenoval predsednik Bill Clinton, je te trditve označil za nenavadne in takšna kategorična uveljavitev neomejene predsedniške imunitete ne drži, ker predstavlja preseganje predsedniških pooblastil. »Predsednikov argument je v bistvu ta, da v ZDA obstaja ustavno zavetje, v katerem predsednik skupaj s sorodniki in povezanimi posli lahko krši zakon,« je dejal sodnik.

Marrero je dodal mnenje, da se zvezno sodišče sploh ne bi smelo vpletati, ker gre za državni pregon. Omenil je politiko pravosodnega ministrstva ZDA, da se predsednika, dokler je na položaju, ne more kazensko preganjati. Pravosodno ministrstvo ZDA je s tem utemeljilo opustitev pregona Trumpa zaradi oviranja preiskave ruskega vpletanja v volitve leta 2016.

Marrero je razložil, da politika pravosodnega ministrstva nima zakonske teže, ker ne sloni na zakonu, ampak na mnenju pravne službe ministrstva. Sodnik je s tem prizivnemu sodišču New Yorka vrgel veliko pravno kost in se izpostavil nevarnosti razveljavitve sodbe. Če pa bi bil njegov argument sprejet, pa se Trumpu obeta nov velik glavobol.

Trump se je na sodbo odzval z jeznim tvitom. »Radikalno levi demokrati so propadli na vseh frontah in zdaj porivajo mestne in državne tožilce, naj se spravijo na predsednika Trumpa. Kaj takega se še nikoli niti približno ni zgodilo nobenemu predsedniku ZDA,« je tvitnil.