V povezavi s spornim telefonskim pogovorom je javnost do nedelje vedela za dva žvižgača. Žvižgač, ki prihaja iz obveščevalnih krogov, naj bi bil iz prve roke seznanjen z nekaterimi navedbami, ki so bile omenjene v prijavi prvega žvižgača. Oba zastopa odvetnik Mark Zaid.

Škandal v zvezi s telefonskim pogovorom, v katerem je Trump Zelenskega prosil za uslugo glede preiskave sina Josepha Bidna, ki je v vodstvu med demokratskimi predsedniškimi kandidati za volitve 2020, je izbruhnil septembra, potem ko so v javnost prišle informacije o prijavi doslej neimenovanega žvižgača v zvezi s tem.

Ta je na podlagi informacij uslužbencev vlade prijavil pogovor med predsednikoma ZDA in Ukrajine generalnemu inšpektorju obveščevalne skupnosti ZDA Michaelu Atkinsonu. Trump in njegovi zagovorniki želijo objavo imena žvižgača, ki sicer uživa zakonsko zaščito in poudarjajo, da njegova prijava temelji na informacijah iz druge roke.

Ta obramba je sicer padla v vodo, ko je Trump dovolil objavo prepisa telefonskega pogovora, v katerem je Zelenskega prosil za preiskavo sina vodilnega predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna. Trump trdi, da s pogovorom 25. julija ni bilo nič narobe. Poleg tega je Trump kasneje še javno pred kamerami pozval Ukrajino in celo Kitajsko k preiskavi nekdanjega podpredsednika ZDA in njegovega sina Hunterja Bidna.

Trump vztraja, da s pogovorom ni bilo nič narobe

Trump še vedno vztraja, da s pogovorom ni bilo nič narobe, vendar je vmes namignil, da je z Zelenskim govoril tudi podpredsednik ZDA Mike Pence. To je bilo jasno sporočilo senatnim republikancem, da bo v primeru njegove odstavitve lahko vpleten tudi Pence. Če bi teoretično odstavili še Pencea, bi predsedniški položaj v ZDA začasno prevzela predsednica predstavniškega doma kongresa, demokratka Nancy Pelosi.

Trump je v petek na pogovoru z republikanskimi kongresniki še omenil ministra za energetiko Ricka Perryja. Ponovil je, da s telefonskim pogovorom ni bilo nič narobe, vendar dodal, da ga je v pogovor prepričal Perry. Ta je pred tem obelodanil, da namerava novembra odstopiti s položaja.

Perryjeva tiskovna predstavnica Shaylyn Hynes je v nedeljo zatrdila, da je Perry res vzpodbujal Trumpa, naj govori z Zelenskim, ampak le o energetskih in gospodarskih vprašanjih.

Ministrstvo za energijo ZDA je že pred njim vodilo politiko zmanjšanja odvisnosti vzhodne Evrope od ruske nafte in plina. Perry je v petek v pogovoru za ameriško televizijo CBN zanikal, da bi se sam pogovarjal z Ukrajinci o Bidnovih.

Hunter Biden je bil v času, ko je bil oče podpredsednik ZDA, v nadzornem odboru ukrajinske energetske družbe in naj bi prejemal 50.000 ameriških dolarjev kompenzacije na mesec. Trump trdi, da gre za korupcijo, Joseph Biden pa naj bi pritiskal za odstop ukrajinskega generalnega tožilca, ker je preiskoval Hunterja Bidna. Za to ni nobenih dokazov, Biden pa je skupaj z drugimi evropskimi voditelji res pritiskal proti tožilcu, vendar zato ker ni storil dovolj proti korupciji.

Republikanci večinoma tiho ali pa izražajo podporo Trumpu

Za Trumpovo odstavitev demokrati v senatu, kjer so v manjšini, potrebujejo dve tretjini glasov, doslej pa so s Trumpovim iskanjem tuje pomoči na volitvah 2020 izrazili pomisleke le trije republikanci. Med njimi Mitt Romney, ki ga Trump sedaj v opozorilo ostalim na twitterju neusmiljeno napada. Pomisleke sta izrazila tudi senator Ben Sasse in Susan Collins, ki ju Trumpova jeza še ni doletela. Drugi republikanci so tiho ali izražajo podporo Trumpu.

Kongresniki in senatorji, ki so v nedeljo zagovarjali Trumpa na televizijah, so se pridružili senatorju Marcu Rubiu s Floride, ki je pred dnevi dejal, da Trumpa z javnim pozivom Ukrajini in Kitajski ne gre jemati resno. Podobno kot na primer leta 2016, ko je Rusijo javno pozival, naj najde izgubljeno elektronsko pošto demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton.

Predsedniška kandidatka demokratov, senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je v nedeljo na televiziji CNN povedala, da se Trump obnaša kot svetovni gangster. Klobucharjeva ni hotela povedati, ali bo glasovala za Trumpovo odstavitev v senatu, vendar je menila, da so demokrati s Trumpovim pritiskom na Ukrajino morda le našli dokaz, ki so ga potrebovali.

"Mislim, da si zaradi tega zasluži ustavno obtožbo. Primer mora skozi predstavniški dom in priti v senat. Ne vem, kakšne bodo točke obtožnice, ampak jaz se osredotočam na dejstvo, da imamo predsednika, ki se obnaša kot svetovni gangster. Hodi od voditelja do voditelja, da dobi umazanijo o političnem nasprotniku. Zame je to kršitev zakonov, kršitev volilne zakonodaje," je med drugim dejala Klobucharjeva in kot dokaz izpostavila prepis telefonskega pogovora.