Po lanski izvedbi, ko so našteli skoraj 2700 jadrnic iz več kot 20 držav, podiranje rekordov letos ni v ospredju. Odločili so se, da bodo število udeležencev omejili zaradi varnostnih razlogov.

Vseeno so do zdaj našteli že več kot 1300 prijav, do izteka prijavnega roka pa pričakujejo skupno okoli 2300 jadrnic, je povedal prvi mož te tradicionalne jesenske regate Mitja Gialuz.

Gialuz je predsednik jadralnega kluba Societa Velica di Barcola e Grignano, ki organizira regato Barcolano oziroma Barkovljanko. Kluba iz zdaj priobalne predmestne četrti v Trstu, nekdaj ribiške vasi Barkovlje (italijansko Barcola), v kateri so večinsko živeli Slovenci, in ki je tudi dala svetovno znano ime Barcolana oziroma Barkovljanska regata.

Na startu tako izkušeni kot rekreativni jadralci

Na tako množični regati bodo na startu skupaj tako rekreativni jadralci kot izkušeni pomorščaki, računajo pa tudi na devet ali deset najhitrejših tekmovalnih jadrnic elitnega razreda maksi, super maksi in mega yacht, ki se bodo spopadle za skupno zmago. Med temi bodo predvidoma na startu Wild Thing, Tempus fugit, Portopiccolo, 90 čevljev dolga Change the Wind in Morning Glory.

Lanski zmagovalec jubilejne 50. izvedbe uradno najmnožičnejše regate na svetu je bila italijanska jadrnica Spirit of Portopiccolo bratov Gabrielleja in Furia Benussija s Slovencem Iztokom Knafelcem na krovu, druga je bila posadka Ottica Inn Tempus Fugit z Mitjo Kosmino, tretja pa je bila jadrnica Way of Life, nekdanja Maxi Jena, Gašperja Vinčeca. Na startu lanske regate so našteli 2688 posadk, s čimer so postavili nov svetovni rekord za tovrstne dogodke.

Ob 300 spremljevalnih dogodkih in napovedanem lepem vremenu organizatorji pričakujejo podobno število obiskovalcev kot lani, ko je Trst ob jubilejni 50. izvedbi Barkovljanke obiskalo več kot 300.000 ljudi.