Esimit Europa 2 je lani slavila v času treh ur, 53 minut in 57 sekund. Druga je tretjič zapored ciljno črto prečkala slovenska Maxi Jena, ki je zaostala dobrih 35 minut in desetič osvojila drugo mesto.

Zaradi krize namesto Maxi Jene le Mini Jena

Maxi Jene letos ne bo na regati zaradi pomanjkanja sponzorskih sredstev, ne bo pa tudi Velikega viharnika, ki je v lasti Telekoma. Zato pa bo nastopila Mini Jena, ki jo bo krmaril Mitja Kosmina. Slednji je od leta 1992 na treh jadrnicah Gaia Cube, Gaia Legend in Maxi Jeni na Barcolani vpisal štiri zmage, 12 drugih mest in eno četrto ter se vpisal na vrh najbolj znamenitih krmarjev ene najštevilčnejših regat v Sredozemlju.

Gospodarska kriza je za skoraj trikrat zmanjšala velikost nove jadrnice. Mini Jeno v dolžini 33 čevljev je oblikoval Andrej Justin, lastnik je Jure Orel, na njej pa bo tudi Janko Kosmina, oče Mitje Kosmine, ki je na olimpijskih igrah 1960 v Rimu z Mariom Fafangelom osvojil osmo mesto, kar je bila 44 let najboljša slovenska olimpijska jadralska uvrstitev. Mini Jena se tokrat ne bo potegovala za skupno zmago, ampak za prvo mesto v kategoriji do 10 m.

Bo Esimit nadaljeval niz zmag?

Zato pa bo niz skupnih zmag skušala zadržati Esimit Europa 2, ki pod evropsko zastavo tekmuje za Jadralno zvezo Slovenije. V posadki je 18 jadralcev iz desetih evropskih držav, med njimi pa je tudi Vasilij Žbogar, s srebrom (2008) in bronom (2004) najuspešnejši slovenski jadralski olimpijec vseh časov. Vodi jo Nemec Jochen Schümann, ki je na OI osvojil tri zlate in srebrno medaljo in je bil dvakrat član zmagovite posadke na pokalu Amerike (2003, 2007).

Slovenija je na Barcolani, oziroma Barkovljanki, ime je dobila po predelu Trsta, ki nosi slovensko ime Barkovlje, doslej vpisala pet samostojnih zmag, če mednje štejemo tudi tisto iz leta 1994, ko je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka z Mitjo Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last. Leta 2009 je bila prva Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina.