V domačem jadralnem klubu Barkovlje Grljan (Societa Velica di Barcola e Grignano) so želeli 50-letnico največje jadralne regate na svetu zaznamovati z zmago. Že takoj po koncu lanske izvedbe so začeli iskati plovilo, s katerim bi se zoperstavili Furiu Benussiju, ki je dobil zadnji Barcolani. Najeli so avstralsko jadrnico CQS, jo preimenovali v Tempus Fugit in na krovu, ob avstralskem Fincu za krmilom Luddeju Ingvallu, pomembno vlogo namenili tudi nekdanjemu lastniku Maxi Jene in štirikratnemu zmagovalcu Barcolane Mitji Kosmini.

A je bila posadka sestavljena iz jadralcev šestih narodnosti očitno premalo uigrana in je na zadnji stranici regatnega polja dokončno izgubila dvoboj z Benussijem. »Nobena regata se ne konča, dokler ni jadrnica v cilju. Do zadnje sekunde je bila celotna posadka v tekmovalnem pogonu,« je izpostavil edini Slovenec na zmagoviti jadrnici Spirit of Portopiccolo, Koprčan Iztok Knafelc. S časom 57 minut in 4 sekunde je le za slabo minuto zaostala za rekordom, ki ga je leta 2010 postavil Igor Simčič z Esimit Europa 2. »Namesto da bi se, tako kot je bilo napovedano, moč burje zmanjševala, je po prvi stranici regatnega polja narasla. Naša jadrnica je narejena za oceanska jadranja, kjer so taktične odločitve drugačne kot na tehničnih regatah, kot je Barcolana, kjer se je treba hitro odzvati. Poleg tega bi potrebovali več časa za pripravo, sedem dni treninga je bilo premalo,« je poraz v boju za zmago opisal Mitja Kosmina. Večno drugi, kot mu v šali rečejo, tokrat že štirinajstič. »Dostikrat drugi, nekajkrat tudi prvi!« nas je popravil.

Je pa tokrat prehitel svojo nekdanjo Maxi Jeno, ki jo je novi lastnik, še en olimpijec, ki ostaja zvest Barcolani, Gašper Vinčec preimenoval v Way of life. Po tehničnih težavah na startu je v cilj prijadral kot tretji s petimi minutami zaostanka. Na privezu ob glavnem tržaškem trgu (Piazza unitá) je poskrbel za pravo slovensko veselico z narodno-zabavno glasbo, ki je preglasila okoliško dogajanje in morda dvignila obrvi komu iz desnega tržaškega pola. Kot bi bili zmagovalci Slovenci. »Pa mi smo zmagovalci,« je bil odločen Gašper Vinčec in nadaljeval: »Vse smo naredili tako, kot je treba. Čestitam posadki Portopiccola, so odlična ekipa, ampak dobili smo vtis, da so se celo bolj bali nas kot Avstralcev, ki so pripeljali stočeveljsko jadrnico.«

V vsej zgodovini je Barcolano dobilo trideset različnih krmarjev na dvaintridesetih jadrnicah.