Podjetja s seznama gorenjskih sto najhitreje rastočih so v istem obdobju ustvarila 3278 novih delovnih mest (malce manj kot v letih od 2012 do 2017), kar pomeni 60-odstotno rast. Gorenjska stoterica je po odpiranju novih delovnih mest na četrtem mestu med regijami – manj sta jih odprli primorsko-notranjska in dolenjsko-posavska.

Najvišja rast dodane vrednosti

Regija je prodajo v opazovanem petletnem obdobju dvignila za 39 odstotkov, medtem ko jo je sto najhitreje rastočih podjetij povečalo za 94 odstotkov. Po indeksu rasti prodaje je bila Gorenjska med vsemi šestimi regijami najslabša. Rast dodane vrednosti je bila v zadnjih petih letih 43-odstotna, najvišja med regijami, najhitreje rastoča stoterica pa je dodano vrednost povišala za 90 odstotkov, kar je najmanj v primerjavi z najboljšimi podjetji v drugih regijah.

V Železnikih se razvijajo gazele

V Kranju ima sedež 26 podjetij s seznama sto najhitreje rastočih podjetij gorenjske regije (lani 30), sledi mu Škofja Loka s šestnajstimi. Na lestvici vztrajajo znana imena, kot so regijska gazela leta 2017 3fs iz Šenčurja, šenčurski Euro Plus, ki je leta 2005 prejel naziv srebrne slovenske gazele, podjetje Lotrič Meroslovje iz Železnikov, ki je postalo bronasta gazela leta 2012, in lanska zlata slovenska gazela Mebor. Letos se je na vrh seznama zavihtelo podjetje Sagles, prodaja in predelava lesa, iz Železnikov, na drugem mestu je Eksist elektrokrmilni sistemi iz Žirov, na tretjem pa podjetje PR, šport in trgovina, iz Škofje Loke.