Podjetja s seznama stotih najhitreje rastočih podjetij savinjsko-zasavske regije so po indeksu rasti prodaje v letih od 2013 in 2018 ustvarila 2287 novih delovnih mest, kar pomeni 61-odstotno rast, regijsko gospodarstvo pa 7739 novih delovnih mest, kar predstavlja 14-odstotno rast. Medtem ko se po tem merilu sto najhitreje rastočih v primerjavi s stotericami drugih regij uvršča v zlato sredino, pa je rezultat celotne regije najslabši med vsemi šestimi regijami.

Prodaja visoko nad regijsko

Najhitreje rastoča stoterica savinjsko-zasavske regije je v opazovanem petletnem obdobju prodajo dvignila za 108 odstotkov, kar je visoko nad regijskim gospodarstvom, kjer je bila prodaja boljša za 29 odstotkov (in dosti višja kot v letih od 2012 do 2017, ko se je povzpela samo za 17 odstotkov). Dodano vrednost je sto regijskih podjetij na lestvici najhitreje rastočih povečalo za 94 odstotkov, regijsko gospodarstvo pa je doseglo 23-odstotno rast, kar je med vsemi regijami najslabši rezultat.

Znana imena na lestvici

Na letošnjem seznamu stotih najhitreje rastočih najdemo znana imena, kot so regijska in zlata gazela leta 2017 Tehnos iz Žalca, trboveljski Dewesoft, ki je bil imenovan za regijsko in zlato slovensko gazelo leta 2012, in lansko regijsko gazelo GKN Driveline Slovenija iz Zreč. Vrh lestvice je zasedlo podjetje Tekoma Marguč iz Slovenskih Konjic, ki se ukvarja s strojegradnjo in prodajo profesionalne kmetijske mehanizacije. Na drugem mestu je Gipin, izvedbeni inženiring, iz Trbovelj, ki se je povzpel z lanskega petega mesta, tretje pa družinsko podjetje SZM iz Velenja, ki izvaja elektroinštalacije na objektih.