Zakon, katerega cilj je zaščiti zdravje potrošnikov v državi, kjer je delež ljudi s prekomerno težo ali debelih med najvišjimi na svetu, je v torek sprejel spodnji dom parlamenta, in to s 445 glasovi - le trije kongresniki so bili odstotni.

Dokončno ga mora potrditi še senat, kar bo po pričakovanjih storil, nato pa ga mora podpisati še predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, ki pa mu je že izrazil podporo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na zakon bo moralo biti na prednji strani embalaže zapisano, ali vsebuje velike količine sladkorjev, soli ali nasičenih maščob.

Poslanci so se z glasovanjem uprli kampanji v Mehiki vplivne industrije predelane hrane, del katere je tudi podjetje Bimbo, ki je največji proizvajalec pekovskih proizvodov na svetu.

"Kljub močnemu uporu industrije smo se odločili iti naprej, za skupno dobro," je dejal vodja Lopezove stranke Morena v spodnjem domu parlamenta Mario Delgado.

Več debelih je zgolj v ZDA

V Mehiki je debelih skoraj tretjina odraslih, kažejo podatki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Mehika je tako druga "najbolj debela" država za ZDA v tej 36-članski organizaciji.

Prav tako ima Mehika enega najvišjih deležev debelosti med otroki. Skoraj tretjina mehiških otrok je debelih ali imajo prekomerno telesno težo.

Novi zakon ne določa natančno, kako bodo videti opozorila na embalaži. Organizacije za javno zdravje si želijo nekaj podobnega oznakam, kakršne je leta 2016 sprejel Čile. Ta na nezdravost hrane opozarja s črnim šesterokotnikom z belimi napisi.

Družba ConMexico, ki lobira za industrijo potrošniških proizvodov, pa je ob sprejetju zakona ocenila, da bo ta kontraproduktiven. Mehiški lobi prehranske industrije je šel v preteklosti precej daleč v prizadevanjih za preprečitev zakonodaje, ki je šla njegovo škodo.

Organizacije za zaščito pravic potrošnikov so leta 2016 ugotovile, da je industrija med drugim za vohunjenje za znanstveniki, ki so si prizadevali za davek na sladke pijače, uporabila invaziven program nadzora telefonskih komunikacij.

Zakon so v Mehiki tedaj kljub temu sprejeli, posledično pa se je v državi že v prvem letu potrošnja sladkih pijač zmanjšala za šest odstotkov, je ugotovila študija medicinske revije BMJ.