Kaj ni poletje enostavno najboljše? Nudi toliko čudovite sveže zelenjave, ki jo lahko – če imate srečo! – naberete na vrtu in v pol ure spremenite v čudovito poslastico. Ta rižota je ena boljših poletnih jedi, zato jo morate nujno pripraviti.
Najprej pa še nekaj idej za odlične (poletne) rižote:
Enostaven pisan riž s korenjem, grahom in koruzo
Bučkina rižota s popečenimi bučkami
Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo
Rižota s korenčkom, papriko, grahom in meto
Mehiški rdeči riž s pečeno koruzo in zeljno solato
Za lažjo pripravo, pa še nekaj pomembnih informacij:
- Namesto belega lahko uporabite tudi rjavi riž. V tem primeru se bo čas kuhanja podaljšal.
- Če zelenjavne jušne osnove nimate, uporabite vrelo vodo in v rižoto dodajte zelenjavno jušno kocko.
- V primeru, da češnjevih paradižnikov nimate, v rižoto umešajte nekaj kapljic limoninega soka.
- Namesto sveže bazilike lahko uporabite tudi mlado špinačo.
Dober tek!
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!
SESTAVINE (za 2 osebi)
olivno olje
1 mali jajčevec
1 manjša čebula
180 g riža za rižote
1 dcl belega vina
2 srednje velika korenja
1 vejica svežega (ali 1/2 žličke suhega) timijana
1 l zelenjavne jušne osnove
1 šopek sveže bazilike
1 skodelica češnjevih paradižnikov
sol
poper
PRIPRAVA
Zelenjavno jušno osnovo segrejte in jo imejte v bližini.
V veliki kozici segrejte olivno olje in na njem prepražite sesekljano čebulo. Ko se čebula zmehča, dodajte na kocke narezan jajčevec in pražite nekaj minut, da se zmehča.
Ko se jajčevec zmehča, v kozico stresite riž in premešajte. Pražite, da riž postekleni, potem pa prilijte vino. Kuhajte še minuto, da alkohol izpari. Ko se vino ukuha, umešajte še korenje in polovico listkov svežega timijana.
Nato prilijte prvo zajemalko zelenjavne jušne osnove ter premešajte, počakajte, da riž vpije tekočino, potem pa dodajte novo zajemalko vode. K rižoti dodajte novo zajemalko jušne osnove vsakič, ko riž vpije vso tekočino. Nadaljujte z dodajanjem, dokler se riž ne skuha.
Ko je riž skuhan, rižoto poskusite in dosolite in popoprajte, če je potrebno. Rižoto odstavite z ognja in vanjo umešajte še češnjeve paradižnike in svežo baziliko.
Rižoto servirajte na krožnik, jo okrasite še s preostalimi listki timijana in postrezite.