Nirmal Purja Nims je osvojil še svoj dvanajsti in trinajsti osemtisočak. Prejšnji ponedeljek je stopil na vrh gore Čo Oju (8201 m), v četrtek pa še na Manaslu (8156 m) in za uspešno dokončanje projekta Bremont Project Possible, v katerem poskuša splezati na vseh 14 osemtisočakov v sedmih mesecih letošnje sezone, mu manjka le še zadnji velikan – najnižji osemtisočak, tibetanski Šišapangma (8013 m).

Na Čo Oju se je Nirmal Purja Nims povzpel s tibetanske strani in z vrha poslal sporočilo: »Ravnokar osvojil svoj 12. vrh od 14 krat 8000 m, zdaj grem naravnost v bazni tabor in čez mejo, jutri moram biti že v baznem taboru pod Manaslujem.« Od 23. aprila, ko je začel svoj podvig z osvojitvijo Anapurne, se je v skupno 157 dneh povzpel še na Daulagiri, Kangčendzengo, Makalu, Everest, Lotse, Nanga Parbat, Gašerbrum I, Gašerbrum 2, K2 in Broad Peak. Za izpolnitev cilja, osvojitev vseh 14 osemtisočakov v sedmih mesecih, se mora na Šišapangmo, ki velja za tehnično manj zahtevno goro, povzpeti do 23. novembra. A še vedno ni jasen razplet težave z dovoljenjem za plezanje na Šišapangmo. Kitajska vlada zahteva, da vsi tujci zapustijo Tibet do 1. oktobra, ko bo 60. obletnica protikitajskega upora ob priključitvi in bega dalajlame v Indijo. Za nameček so oblasti že pred nekaj meseci po nizu gorniških nesreč, tudi s smrtnim izidom, plezanje na Šišapangmo prepovedale. Purja je skušal priti do dovoljenja za plezanje s pomočjo nepalske vlade in v prihodnjih dneh bo jasno, ali mu bodo Kitajci vzpon le dovolili.

Ledeni odlom zaklenil Everest

Medtem ko je Nims hitel proti baznemu taboru pod Manaslujem, je tam ekipa šerp v globokem snegu napeljala fiksne vrvi do vrha gore in pripravila teren za množico gornikov, pripravljenih na vzpon. Tako se je konec prejšnjega tedna na najbolj oblegan osemtisočak letošnje jesenske sezone povzpelo več kot sto srečnežev od več kot 500 gornikov, ki imajo dovolilnice za vzpon. Med prvimi je stopil na vrh Manasluja Ali Sadpara, najuspešnejši pakistanski gornik, ki je osvojil že svoj osmi osemtisočak.

Pod Everestom je bil prejšnji teden veliko bolj žalosten. Po večtedenskem sneženju in nasploh slabem vremenu se je večina odprav odločila, da bi bilo nesmiselno in prenevarno vztrajati s poskusi vzpona, in se odpravila domov. Kakšnih tisoč metrov nad ledenim slapom oziroma ledenikom Khumbu, na katerem je postavljen bazni tabor pod Everestom, so višinski nosači opazili velikanski ledni odlom (serak). Po njihovi oceni je visok približno 70 metrov in se lahko kadar koli odlomi ter zgrmi v globino. Maja 2014 je v takšni nesreči plaz na ledeniku Khumbu pokončal 16 šerp.

Ameriška odprava, ki jo je financiral znani proizvajalec gorniške opreme Mountain Hardwear, in poljska odprava, ki je želela opraviti vzpon na Lotse, sta bazni tabor zapustili med zadnjimi. Še vedno pa tam vztrajata odpravi španskega asa Killiana Jorneta, ki je leta 2017 v petih dneh dvakrat splezal na Everest (zdaj želi opraviti vzpon na Lotse in Everest) in odprava poljskega alpinističnega smučarja Andrzeja Bargiela, prvega na svetu, ki je lani v celoti presmučal z vrha osemtisočaka K2, zdaj pa želi brez pomoči dodatnega kisika splezati na Everest in v neprekinjenem spustu smučati do baznega tabora pod najvišjo goro sveta.