Javnost se bo od bivšega predsednika, ki je Francijo vodil med letoma 1995 in 2007, lahko poslovila že v nedeljo. Spominska slovesnost bo potekala v vojaški bolnišnici Les Invalides v Parizu, začela pa se bo popoldne ob 14. uri, so sporočili iz Elizejske palače.

Ta vojaška bolnišnica, v kateri je pokopan tudi Napoleon Bonaparte, je tradicionalno mesto slovesa za velike francoske državnike ali pomembne vojaške in druge osebnosti.

V ponedeljek bo osrednja spominska slovesnost potekala v pariški cerkvi Saint-Sulpice, ki se jo zdaj po požaru katedrale Notre-Dame uporablja za glavne verske slovesnosti v francoski prestolnici. Mašo bo vodil pariški nadškof Michel Aupetit, skupaj z drugimi državniki, tudi Pahorjem, pa se jo bo udeležil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Francoski predsednik bo nato za vodje delegacij priredil tudi sprejem oz. kosilo, ki se ga bo udeležil tudi Pahor, so še sporočili iz predsednikovega urada.

Ob 15. uri je po vsej državi predvidena minuta molka. Obstal naj bi promet, vsaj javni, pa tudi sicer naj bi se življenje v državi v spomin na nekdanjega predsednika ustavilo, napoveduje francoska tiskovna agencija AFP.

Chiraca bodo nato pokopali na zasebni pogrebni slovesnosti na pokopališču Monparnasse. V grob ga bodo položili poleg njegove hčerke Laurence, ki je umrla leta 2016.

Predsednik Pahor bo sicer v Pariz predvidoma dopotoval že v nedeljo popoldne. Kot so pojasnili v njegovem uradu, je primarni namen njegovega obiska v francoski prestolnici predvsem udeležba na Chiracovem pogrebu. Morda pa se bo udeležil tudi finalne tekme evropskega prvenstva v odbojki, na katero se je uvrstila slovenska reprezentanca, so še dodali.

Pahor bo nato prihodnji teden odpotoval še v Prago, kjer se bo v četrtek udeležil vrha predsednikov držav Višegrajske četverice. Češki predsednik Miloš Zeman je na ta vrh Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske povabil še predsednika Slovenije in Srbije. Kot so še sporočili iz Pahorjevega urada, bo glavna tema srečanja predvsem položaj na Zahodnem Balkanu in potrditev, da zbrane države na tem vrhu v Pragi podpirajo politiko odprtih vrat tako EU kot Nata.