»Ostajam predan federalist, a celo tisti, ki se zavzemamo za bolj povezano Evropo, ne moremo biti zadovoljni s trenutnim zastojem ter splošnim pomanjkanjem razvoja in učinkovitosti,« je zapisal predsednik. Dodal je, da močnejše EU ne zagovarja zato, da bi podprl trenutne zaskrbljujoče razmere, temveč želi doseči preporod evropske ideje in sprejemanje novih konceptov za njeno nadaljnjo rast.

Nadaljeval je, da je ob pomanjkanju iznajdljivosti in prepričljivosti razumljivo, da se ljudje zatekajo k nacionalnim okvirjem in v njih iščejo odgovore na vsa vprašanja. »A to ni korak naprej. Vračanje k stari evropski geopolitiki ni rešitev za prihodnost, ampak nas opominja na lekcijo, ki je ne bi smeli ponoviti: Delitve nas ne okrepijo, temveč povzročajo neenotnost med ljudmi, ki bi si morali prizadevati za skupen cilj,« je menil Pahor.

Priznal je, da dosežki EU morda trenutno niso najbolj sijajni, a evropska ideja po njegovem ostaja močna in navdihuje.

»Ideja evropske integracije je ena najboljših zamisli človeštva in pripravljen sem vse staviti nanjo za dobrobit prihodnjih generacij,« je svoj prispevek za časnik sklenil slovenski predsednik.