Švicarski predsednik je pohvalil dobro sodelovanje s Slovenijo in povedal, da ga želita državi še poglobiti na področjih digitalizacije in novih tehnologij. "Državi imata skupne ideje in stališča. To je dobra osnova za nadaljevanje sodelovanja," je poudaril.

"Švica je vedno predstavljala navdih za Slovence, še vedno v nekem smislu ga," pa je menil Pahor. "Tradicija, identiteta, ponos, majhna država, to je tisto, kar nas druži in mislim, da sva naredila velik korak pri nadaljnjem razvoju odnosov, ki so že sedaj gospodarsko zelo močni," je dejal. Pri tem je izpostavil, da je blagovno-storitvena menjava vredna milijardo in pol evrov, poudaril pa je tudi pomen znanstvenega sodelovanja.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, sta sogovornika v dvostranskih pogovorih pregledala sodelovanje med državama in potrdila odlične in prijateljske odnose brez odprtih vprašanj. Predsednik Pahor je izrazil zadovoljstvo, da državi vzdržujeta reden politični dialog in izrazil prepričanje, da bo tako tudi v prihodnje.

Pomembna tema pogovora med predsednikoma so bili gospodarski odnosi med državama. Predsednik Pahor je dejal, da je Švica za Slovenijo zelo pomembna gospodarska partnerica in izrazil zadovoljstvo s povečanjem blagovne menjave. V letu 2018 je blagovna menjava med državama po navedbah Pahorjevega urada dosegla 1,49 milijarde evrov, kar pomeni povečanje za 48,7 odstotka glede na leto poprej.

Sogovornika sta se strinjala, da je Švica za Evropsko unijo tesna in pomembna partnerica. Poudarila sta pomen institucionalnega okvirnega sporazuma, ki je ključen za partnerstvo in sodelovanje med EU in Švico. Glede prihodnosti EU sta predsednika soglašala, da je treba EU okrepiti, da bo zagotavljala zunanjo, notranjo, gospodarsko in socialno varnost.

Spregovorila sta tudi o dogajanju v mednarodni skupnosti

Izmenjala sta tudi poglede na aktualno dogajanje v mednarodni skupnosti, predvsem v Evropski uniji. Strinjala sta se, da vprašanje brexita trenutno zelo obremenjuje unijo, izstop brez dogovora pa ocenila kot najslabši možen scenarij za vse.

Veliko pozornosti sta predsednika namenila razvoju digitalizacije in omenila možnost strokovne izmenjave praks pri različnih projektih digitalizacije v obeh državah. Ob tem sta se strinjala, da je treba hkrati razmišljati tudi o etičnih in pravnoregulatornih vidikih uporabe novih tehnologij, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik Pahor se bo ob robu uradnega obiska danes v Zürichu udeležil otvoritve slovensko-švicarske poslovne konference z naslovom "Slovenija - dežela nišnih poslovnih prvakov". Kot navaja Klub slovenskih podjetnikov (SBC), je namen konference krepitev sodelovanja slovenskih podjetij s podjetji iz Švice.

Obisk v Švici je predsednik začel v sredo, ko se je srečal s predsednico parlamenta Marino Corabbio Gusceti. Na obisku ga spremljajo minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, podpredsednik vlade in državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič ter državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

S predsednico švicarskega nacionalnega sveta o ilegalnih migracijah in brexitu

Predsednik republike Borut Pahor je v sredo popoldne začel dvodnevni uradni obisk v Švici in se v Bernu sestal s predsednico švicarskega nacionalnega sveta Marino Carobbio Guscetti. V dvostranskih pogovorih sta izmenjala poglede na aktualno dogajanje v mednarodni skupnosti, s posebnim poudarkom na problematiki ilegalnih migracij.Sogovornika sta se tudi strinjala, da vprašanje izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije trenutno zelo obremenjuje EU in da morebiten brexit brez dogovora predstavlja tveganje za vse. Ob tem je predsednik Pahor dejal, da je za Slovenijo rdeča črta strinjanje irske vlade s popravkom t. i. irskega varovala, so danes sporočili iz urada predsednika republike.

Spregovorila sta tudi o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan. Slovenski predsednik je še ocenil, da je sodelovanje med Slovenijo in Švico zelo dobro in brez odprtih vprašanj. Izrazil je zadovoljstvo, da državi vzdržujeta reden politični dialog, ter izrazil prepričanje, da bo tudi njegov uradni obisk prispeval k vsestranski krepitvi vezi med državama.

Predsednica nacionalnega sveta je soglašala, da sodelovanje poteka zelo dobro tudi na parlamentarni ravni. Predstavila je tudi svoje poglede na odnose med Švico in EU ter pogajanja o novem sporazumu, ki bi uredil te odnose. Predsednik Pahor se je zavzel za čimprejšnjo rešitev odprtih vprašanj, saj je Švica zelo pomemben partner unije.

Pred pogovori s predsednico nacionalnega sveta se je predsednik Pahor na njeno povabilo udeležil redne seje švicarskega nacionalnega sveta.

Pahor se bo danes sestal s svojim gostiteljem, predsednikom in finančnim ministrom Uelijem Maurerjem in se pozno popoldan v Zürichu udeležil poslovne konference.