Najboljši športni plezalci na svetu se bodo že 24. po vrsti predstavili slovenski javnosti, in sicer na svetovnem pokalu v težavnosti. Športna dvorana Zlato polje bo od danes do nedelje gostila tudi najboljše slovenske plezalce, med katerimi bo glavna zvezdnica najboljša slovenska športnica Janja Garnbret. Korošica se bo jutri skupaj s 57 plezalkami in 74 plezalci iz 24 držav merila v kvalifikacijah, po spremenjenem programu tekmovanja pa bo v nedeljo tako polfinale kot finale (začel se bo ob 17.30).

Dvajsetletna Janja Garnbret se bo domači publiki predstavila kot trikratna svetovna prvakinja. V doslej najuspešnejši sezoni je bila v svetovnem pokalu sploh neporažena v balvanskem plezanju in na svetovnem prvenstvu na Japonskem, kjer je bila najboljša v balvansken in težavnostnem plezanju ter kombinaciji, novi olimpijski disciplini. Njeni porazi so izjemno redki, enega takšnih pa je doživela lani v Kranju, kjer je zaostala za Južnokorejko Jain Kim. Janja Garnbret je prvič nastopila v Kranju pred štirimi leti, ko je navdušila s tretjim mestom. Dosežek je ponovila leto pozneje, predlani pa se je veselila doslej edine domače zmage.

Janja Garnbret bo uživala

»V zadnjem času sem se bolj posvetila treningu težavnosti. Veseli me, da sem pred domačo preizkušnjo dobro pripravljena. Vselej je lepo tekmovati pred domačimi gledalci. Upam, da bo kranjska dvorana tudi letos polna. Verjamem, da bom uživala,« pravi Janja Garnbret. Slovenski ljubitelji športnega plezanja bodo lahko pozdravili tudi svetovno podprvakinjo v težavnosti Mio Krampl. Devetnajstletna športna plezalka je lani v Kranju z desetim mestom dosegla svojo najboljšo domačo uvrstitev, odtlej pa gre njena športna pot strmo navzgor. »Spodbuda navijačev je nekaj najlepšega, kar si lahko kot športnik želiš. Lanski nastop v Kranju se mi ni najbolje posrečil, saj sem pred njim na drugih prizoriščih že dokazala, da se lahko uvrstim v finale,« se spominja Mia Krampl.

Selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren obljublja, da se bodo slovenski telovadci trudili do zadnjega atoma moči, da bodo uspešni tudi v Kranju. »V Sloveniji v zadnjem času vlada evforija na nogometnem, kolesarskem in odbojkarskem področju. Športni plezalci se bomo trudili, da nadaljujemo ta trend. Želim si tudi, da bi manj izkušeni plezalci svoje delo opravili dobro in pridobili lepo izkušnjo pri nadaljnji športni poti,« dodaja Hren.

Trojna slovenska zmaga?

Čeprav kranjska tekma slovi kot ena najbolje organiziranih v svetovnem pokalu, je njena prihodnost negotova. Po novih tehničnih merilih Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) stena v dvorani Zlato polje ni ustrezna za organizacijo svetovnega pokala. Zato se lahko zgodi, da bo velesila uspehov športnega plezanja v olimpijskem letu ostala brez tekme. Pionir kranjskih tekmovanj Tomo Česen pojasnjuje, da je z razvojem športne panoge po kvadraturi stena v Kranju postala premajhna, da bi lahko organizatorji istočasno izpeljali kvalifikacije v štirih smereh.

Česen dodaja, da bo prihodnji mesec odločilen za prihodnost kranjske prireditve. »Letošnja sezona v športnem plezanju je za Slovenijo najuspešnejša doslej. V preteklosti smo v Kranju že videli dvojno slovensko zmago, še nikoli pa niso bile na zmagovalnih stopničkah tri Slovenke. Morda nam letos lahko uspe tudi takšen podvig,« si želi Tomo Česen.