Za nogometaše v prvi slovenski ligi ni počitka. Danes bodo na sporedu tri tekme enajstega kroga, jutri pa še dve. Olimpija in Maribor bosta opravila generalko pred sobotnim večnim derbijem v Stožicah. Zahtevnejše delo čaka Ljubljančane, ki bodo danes gostovali ob Kamniški Bistrici. Domžale so po prihodu Andreja Razdrha ujele zmagoviti ritem, a bo šele tekma z Olimpijo pokazala, ali je globoka kriza z uvoda sezone že na smetišču zgodovine. Maribor bo v Ljudskem vrtu igral z Rudarjem, ki v desetih krogih sploh še ni zmagal, zato imajo Velenjčani sloves udarnega kandidata za izpad iz prve lige. Olimpija in Maribor sta nepričakovano slovo iz slovenskega pokala v minulem prvenstvenem krogu sicer pozabila z zmagama proti slabšima tekmecema, a z igro še nista prepričala. Vroča je Mura, ki je tudi s sodnikovo pomočjo ugnala Celjane in se obdržala v vrhu lestvice. Prekmurce danes čaka gostovanje pri Bravu, ki je v nedeljo v Stožicah pozabil na obrambne naloge, ki so prioriteta novinca v tekmovanju. Enajsti krog bodo jutri sklenili na tekmah Triglav – Aluminij in Celje – Tabor.

Bravo – Muradanes ob 15.45, sodnik: Šmajc

Ko sta se zgodaj v sezoni tekmeca pomerila v Fazaneriji, je Mura po izpadu iz Evrope proti novincu lige morala potrditi svoj »evropski« status. Ker je Bravo igral na vse ali nič, je padlo kar sedem golov (4:3). Ne eno ne drugo se med sezono ni ponovilo, saj so Prekmurci le še Triglavu zabili več kot dva gola, medtem ko so Šiškarji le Celju zabili več kot enega.

Veliko se do danes ni spremenilo, le kontekst je nekoliko drugačen. Mura je v bitki za (naj)višja mesta v nedeljo Celje (1:0) doma ugnala tako, da so grofje zaradi sporno dosojene, a odločilne enajstmetrovke napisali sporočilo za javnost, medtem ko je Dejan Grabić, trener Brava, v Stožicah kritično poudaril, da je Bravo, ki proti (naj)boljšim dobiva precej zadetkov, igral ravno obratno od dogovorjenega in Olimpiji podaril možnost za gladko zmago (3:1). Ante Šimundža, ki mu uspeva dobivati tekme tudi takrat, ko Mura ne igra optimalno, je za zdaj z rotacijo še uspešen, saj večjo minutažo poleg Fejsala Mulića dobiva tudi mladi Marko Brkić, toda danes bo brez Alena Kozarja, ki se je težje poškodoval v obračunu s Celjani. Mura je sicer v tej sezoni pokazala, da zna igrati tudi, ko je favorit, kar bo danes morala znova dokazovati proti Bravu, ki znova nima česa izgubiti.

Verjetni postavi – Bravo: Vekić, Vrljičak, Žinko, M. Matko, Ihbeisheh, Ogungbaro, Agboyi, Nukić, Abudrahimi, Mensah, A. Matko. Mura: Obradović, Šturm, Karamarko, Maruško, Pucko, Brkić, Kouter, Bubnjar, Maroša, Bobičanec, Mulić. Naš namig: 2

Domžale – Olimpijadanes ob 18. uri, sodnik: Skomina

Olimpija na družbenih omrežjih že odšteva dneve do derbija z Mariborom in napoveduje spremljevalni program, a mora pred tem še na gostovanje v Domžale, kjer se pobirajo po kaotičnem začetku sezone.

Trener Olimpije Safet Hadžić je moral zbrati veliko poguma, da je javno spregovoril o tem, da v klubu ne trobijo vsi v isti rog. Nemara gre za dejanje iz obupa, potem ko je v klubu zmanjkalo denarja za plače, ki so bile pod vodstvom Milana Mandarića vselej nadpovprečno visoke za slovenske razmere. V Stožicah z nestrpnostjo pričakujejo, kdaj se bo Mandarić vrnil iz ZDA in kakšni bodo njegovi načrti do zimskega premora. Kaj bo s prodajo kluba, potem ko je propadel načelni dogovor z Gabrielom Nardinom? Katere nepremičnine bo Mandariću uspelo prodati v Sloveniji? Kaj se bo v klubu zgodilo po njegovem odhodu? Bi lahko bil ogrožen prvoligaški status Olimpije? Vse to so vprašanja, ki so za klub dolgoročno pomembnejša od trenutne podobe moštva na igrišču.

Domžale kažejo znamenja okrevanja, a vseh simptomov za zdaj ni uspelo odpraviti niti novemu trenerju Andreju Razdrhu. Domžale so se v Kranju za prvo zmago v prvenstvu rešile šele tik pred koncem tekme, v Velenju pa so naivno dopustile, da se je prednost treh golov skoraj stopila.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Vuklišević, Klemenčič, Čorluka, Šoštarič Karić, Pišek, Käit, Ibričić, Vuk, Podlogar, Sappinen. Olimpija: Vidmar, Samardžić, Šme, Maksimenko, Jurčević, Putinčanin, Menalo, Savić, Tomić, Cekici, Vukušić. Naš namig: 0.

Maribor – Rudardanes ob 20.15, sodnik: Obrenović

Ko je glavna novica v Ljudskem vrtu – poleg znova napovedane obnove stadiona – nova spletna aplikacija, potem je v Mariboru vsaj malo več miru. Prigarali so si ga z zmago v Kranju, s katero so povečali serijo zmag na štiri, toda v tem tednu dve tekmi prinašata odgovor na pokalni izpad. Četudi je Rudar pogosto redna stranka in je nazadnje premagal vijoličaste pred debelimi tremi leti, bo današnji obračun vezan tudi na sobotni derbi z Olimpijo.

»Težimo k podobi, ki bi zadovoljila vse,« je včeraj vseeno tudi na estetski vtis pomislil Darko Milanič. V Kranju lepote v igri ni bilo, ker je bila garaška tekma in najbrž bo takšna tudi danes. »Doma potrebujemo potrpljenje, redko kdaj se zgodi tekma, ko streš tekmeca v prvi minuti. Želim videti razigrano moštvo v napadu, ki bo v obrambi naredilo vse, da bo videti dobro. Za idealno podobo mora biti postavljena baza.« Milanič pri tem še naprej išče optimalno formo, rotira posamično v sredini ali napadu, a korenitih posegov ne opravlja.

Proti Domžalam je Rudar (2:3) doma pokazal, da zna igrati, ampak Nikola Jaroš si ni mogel veliko pomagati z drugim polčasom, ko pa je bil prvi spet tako obrambno brezupen. Pokalno napredovanje proti Olimpiji je bilo preblisk, že točka bi bila v Ljudskem vrtu kot zmaga. Razumljivo glede na to, da knapi letos še nikogar niso premagali.

Verjetni postavi –Maribor: Pirić, Klinar, Mitrović, Peričić, Viler, Cretu, Pihler, Hotić, Kronaveter, Požeg Vancaš, Zahović. Rudar: Radan, Filipović, Pušnik, Krefl, Hrubik, Črnčič, Lovenjak, Trifković, Kobiljar, Petrović, Radić. Naš namig: 1