Po reprezentančnem premoru se nadaljuje državno prvenstvo v nogometu. Trenerji vseh desetih prvoligašev zatrjujejo, da so osvežili zasedbe, uigrali novince in dvignili kakovost igre. Najbolj so zadovoljni, ker je konec prestopnega roka in zdaj točno vedo, kakšne zasedbe imajo na razpolago. Igralci bodo lahko povsem osredotočeni na igrišče, potem ko so bili zmedeni zaradi obljub menedžerjev o prestopih v tuje klube. Maribor začenja preboj iz sredine lestvice in vodilni Aluminij z jekleno obrambo ter hitrimi prehodi v napad je tekmec po meri, da razkrije, koliko ustvarjalnosti premorejo branilci naslova državnega prvaka. Za Olimpijo se začenja serija derbijev, v katerih bo morala prikazati boljše predstave kot v zadnjih tednih, če se želi zavihteti na vrh lestvice in zadržati pet točk prednosti pred Mariborom. A mora paziti tudi na druge zasledovalce.

Rudar – Bravo 1:4 (0:2)

Krizi Rudarja ni videti konca. Če bo šlo tako naprej, bodo Velenjčani prvi kandidati za izpad v drugo ligo. Potem ko so v letošnji sezoni odpustili že dva trenerja (odšla sta Almir Sulejmanović in Jani Žilnik), niti njun naslednik Nikola Jaroš s Hrvaške proti novincu v prvi ligi Bravu ni uspel zaustaviti negativnega trenda. Ljubljančani so s predstavo sezone ponižali Velenjčane in jim na gostovanju nasuli kar štiri gole. Rudar je v novi sezoni še vedno brez zmage, Bravo pa je v prvi ligi slavil drugič zapored. V prvem polčasu je blestel Aljoša Matko, ki je z dvema zadetkoma obogatil osebno statistiko. Skupaj je zabil že pet golov in se povzpel tik pod vrh lestvice strelcev. Nebogljeni Velenjčani so v drugem polčasu prejeli še dva zadetka, a bi lahko še kakšnega. Med strelce se je vpisal tudi zadnji novinec pri Bravu Besart Abdurahimi, ki se je rodil v Zagrebu. Katastrofo Rudarja je z evrogolom s prostega strela omilil Damjan Trifković.

Maribor – Aluminijdanes ob 20.15, sodnik: Skomina

Mariborčane zanima zgolj nadaljevanje serije, da bi dvema zmagama sledila še tretja. Ker ni nič drugače pri Aluminiju, vodilni in edini še neporaženi ekipi lige, se obeta negotov lokalni dvoboj. »Favoriti so oni. Nimamo česa izgubiti, smo na prvem mestu, v tekmo lahko gremo sproščeni,« ocenjuje Matic Vrbanec, vezist Aluminija. Darko Milanič je bil tokrat še posebej vesel vprašanja o taktiki, s katero je Matjaž Kek strl Poljsko in Izrael. »Tako Slovenija kot Maribor sta največje uspehe dosegala na tak način. Drugi so igrali všečno, ni pa uspešno.« Ampak zaveda se omejitev svojega kadra, pa ne samo zaradi izostankov. Vijoličasti bodo brez Martina Milca, Roka Kronavetra in Aleksandra Rajčevića, po poškodbah se počasi vračata Špiro Peričić in Rudi Požeg Vancaš. Ter še en dvojec: ker se Amirju Derviševiću in Gregorju Bajdetu – v nasprotju s Sašo Ivkovićem, ki je odšel v Združene arabske emirate – ni posrečil prestop, bosta zraven, ko bosta dovolj konkurenčna. Tudi Milanič je bil soočen s ključnim podatkom, da je Aluminij doslej prejel le tri zadetke. »To pomeni, da izredno dobro stojijo v obrambi. Zgostili bodo sredino,« pričakuje Milanič. Bo zelenica v Ljudskem vrtu bolj zalita od tiste v Kidričevem? »Treniramo na zelo počasnem igrišču, igrali bomo na malo bolj hitrem, nisem pa siguren, da nam bolj hitro igrišče odgovarja.«

Verjetni postavi – Maribor: Pirić, Klinar, Koblar, Mitrović, Viler, Vrhovec, Cretu, Hotić, Kotnik, Mešanović, Zahović. Aluminij: Kovačić, Ploj, Kontek, Martinović, Jakšić, Petrovič, Vrbanec, Leko, Matjašič, Krajnc, Živković. Naš namig: 0.

Triglav – Domžalejutri ob 14. uri, sodnik: Kovačič

Glede na uvrstitev na lestvici je to derbi za obstanek. Triglav začenja serijo štirih tekem zapored doma z oslabljeno zasedbo, saj zaradi izključitve proti Bravu ne smejo igrati Arh-Česen, Kuhar in Gajić, medtem ko Mertelj še ni pozdravil poškodbe prsta. Kranjčani so v krizi, saj so nanizali pet porazov zapored. »Znova bomo morali pokazati našo značilno borbenost, srčnost in disciplino. Torej vse tisto, kar nas je že krasilo,« pravi trener Triglava Dejan Dončić, ki je zadovoljen z opravljenim na treningih med reprezentančnim premorom. Triglav gre v nadaljevanje sezone okrepljen, saj so v klub prišli Milan Milanović (nazadnje je bil član Željezničarja Banjaluka), Goran Brkić (posojen iz Olimpije), Filip Janković (v Sloveniji je že igral za Radomlje in Domžale) in Ernest Grvala (nazadnje igral v Bolgariji). Domžale so tudi po prihodu trenerja Andreja Razdrha še naprej v krizi in so glede na sijajne priložnosti Mure lahko srečne, da v četrtek niso doživele poraza. V skladu z napovedmi so skušale igrati napadalno, a so se njihove akcije zaradi pomanjkanja idej ustavile na robu kazenskega prostora, od koder so streli leteli daleč mimo gola proti gasilskemu in reševalnemu vozilu. V ekipi je toliko novih igralcev, da bo Razdrh potreboval nekaj tednov, da zgradi prepoznavno igro in oblikuje moštvo.

Verjetni postavi – Triglav: Arko, Šalja, Milanović, Tijanić, Rogelj, Mlakar, Brkić, Herić, Aliaga, Majcen, Janković. Domžale: Mulalić, Čorluka, Klemenčič, Šoštarič Karić, Sikošek, Pišek, Kait, Lazarević, Ibričić, Mujan, Podlogar. Naš namig: 2.

Olimpija – Celjejutri ob 16.15, sodnik: Žnidaršič

Obeta se spektakularen derbi najučinkovitejših ekip lige. »Vse je odvisno naše želje in karakterja. Če bomo pokazali takšen pristop kot slovenska reprezentanca, bo vse v redu. Če se bomo tekme lotili lagodno, kar tudi znamo, bomo v težavah. Celje je neugoden tekmec, saj je zasedba hitra, mlada in disciplinirana,« pravi trener Olimpije Safet Hadžić. Olimpija je med premorom na prijateljskih tekmah pokazala dva obraza. V Veroni je premagala italijanskega prvoligaša Hellas z 2:1, dan pozneje pa v Brežicah ob 100-letnici kluba remizirala s tamkajšnjim drugoligašem 2:2, potem ko je že zaostajala 0:2. Olimpija je na treningih največ pozornosti namenila povečanju posesti žoge in hitrejši podaji, da bi znova igrala tako kot na začetku sezone. Kaznovanega vezista Tomislava Tomića bo zamenjal Vitja Valenčič. Najnovejša okrepitev Bojan Knežević slovi kot vrhunski vezist z odlično distribucijo žog, a telesno še ni dovolj pripravljen za slovenske prvoligaške izzive. »Suljića bomo pogrešali, ker tudi med tremi igralci lahko naredi lepe stvari. Bagnack ni želel zapustiti Olimpije, saj bo dobil španski potni list in ima možnost, da odide direktno v eno izmed petih najboljših evropskih lig,« je pojasnil Hadžić. Celjani so v naletu petih zmag zapored s kar 22 doseženimi zadetki in pokajo od samozavesti.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Andrejašič, Samardžić, Bagnack, Jurčević, Savić, Valenčič, Putinčanin, Cekici, Menalo, Vukušić. Celje: Rozman, Vidmajer, Zaletel, Stojinović, Štraus, Novak, Benedičič, Lotrič, Kerin, Božić, Vizinger. Naš namig: 0.

Mura – Taborjutri ob 18. uri, sodnik: Matković

»Zelo težko je priti na gostovanje k ekipi, ki je zamenjala trenerja,« je predsinočnjim v Domžalah poudaril Ante Šimundža, trener Mure. Jutri ga čaka skoraj deja vu, ko bo v Fazanerijo tudi Tabor prišel z novim trenerjem.

Mura je med premorom poudarek namenila realizaciji, vendar je prav ta znova zatajila v zaostali tekmi z Domžalami (0:0). Šimundža je zadovoljen, da si moštvo pripravlja veliko priložnosti, vendar priznava, da stežka zabijejo. Naposled je namenil več minut Fejsalu Muliću in Andriji Bubnjaru, toda ob mladem Marku Brkiću, ki dobiva malo priložnosti, z izjemo Marina Karamarka letošnje okrepitve še vedno niso vnesle širine v kader. Resda je Mura izgubila le v Kidričevem, toda proti Taboru in v pokalu proti Triglavu bodo Prekmurci v vlogi favorita, kar jim zmeraj ne ustreza.

Za Sežano je trenerska menjava, ko se je poslovil Andrej Razdrh, prišla vsaj v reprezentančnem premoru, vendar zdaj Almirja Sulejmanovića, ki je v več kot triurnem pogovoru z vodilnimi v klubu prepričal tudi s tem, da je Rudar obdržal v ligi, čaka dokazovanje na kar štirih zaporednih in zahtevnih gostovanjih (Mura, Aluminij v pokalu in prvenstvu, Celje). »V Sežani se ne bojim izziva, ker ne gre za šok terapijo,« je vodilo Sulejmanovića, ki bo tokrat brez kaznovanega Stjepana Babića.

Verjetni postavi – Mura: Obradović, Karamarko, Maruško, Kouter, Šturm, Kozar, Karničnik, Šušnjara, Horvat, Bobičanec, Maroša. Tabor: Rener, Ristić, Azinović, Zebić, Salkić, Sever, M. Babić, Mihaljević, Bongongui, Stevanović, Sikimić. Naš namig: 1.