Ko je Antonio Costa leta 2015 na Portugalskem prevzel vlado, skoraj nihče ni verjel, da bo zdržal šest mesecev. A medtem ko so v sosednji Španiji zaradi pat položaja že skoraj vsako leto parlamentarne volitve, letos celo dvakrat, vsa ta štiri leta na Portugalskem uspešno vlada Costa. Tako zelo uspešno, da naj bi 6. oktobra na parlamentarnih volitvah njegova Socialistična stranka po zadnjih anketah dobila okoli 38 odstotkov glasov, torej še več kot pred štirimi leti, ko je dobila 32 odstotkov glasov. Analitiki celo dopuščajo možnost, da bodo socialisti prišli do absolutne večine poslancev, za kar bi potrebovali 42 odstotkov glasov.

Ko je Costa leta 2015 prišel na oblast, je trojka (Evropska centralna banka, Mednarodni denarni sklad in evropska komisija) od Portugalske zahtevala, da za posojilo v višini 78 milijard evrov, ki ga je država nujno potrebovala, uvede nove varčevalne ukrepe. A Costa je pokazal, da je politiko zategovanja pasu, kot jo zahteva trojka, mogoče omiliti. To mu je uspelo tudi zato, ker je omogočil gospodarsko rast, ki je prispevala k izboljšanju javnofinančnega stanja na Portugalskem.

Premier Costa, ki je star 58 let in ima očeta Indijca iz Goe, si je pridobil zaupanje Portugalcev tudi zato, ker je v času njegovega vladanja raven brezposelnosti padla z 12,4 na 6,5 odstotka. Predvsem je k temu veliko pripomogel razmah turizma na Portugalskem. Še kot župan Lizbone pa je Costa pripravljal teren za to, da je danes portugalska prestolnica eno od pomembnih središč zagonskih podjetij.

Pred nekaj meseci je v pogovoru za pariški dnevnik Le Monde takole povzel svojo politiko: »Ob volitvah leta 2015 je desnica dejala, da je treba ohraniti politiko zategovanja pasu, komunisti in trockisti pa, da je treba iz nje izstopiti in se odpovedati evru. Mi pa smo rekli, da je mogoča drugačna politika, ki temelji na dvigu družinskih prihodkov, boljših pogojih za naložbe in obnovi mednarodnega zaupanja v Portugalsko. Vse to skupaj z zmanjšanjem brezposelnosti in koncem zategovanja pasu.« Costa je nato dodal, da je evropska komisija pokazala veliko razumevanja za njegovo politiko.

Zaslužen tudi finančni minister

Pravzaprav je gospodarsko okrevanje Portugalske predvsem zasluga ministra za finance Maria Centena (ki je zaradi svojih velikih sposobnosti lani postal vodja evrske skupine). Deloma je ohranil finančno in gospodarsko politiko prejšnje desnosredinske vlade, obenem je povečal minimalno plačo, pokojnine in plače v javnem sektorju, z vsem tem je spodbudil optimizem in povečal kupno moč, torej tudi povpraševanje. Prav tako pa je Centeno zmanjšal državne izdatke, tako da bo letos proračunski primanjkljaj znašal samo še 0,2 odstotka BDP.

Premier z avtoriteto

Prejšnji nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, ki je bil sprva zelo nezaupljiv do Centena, ga je leta 2017 označil za »Ronalda evrske skupine«. Drugače ima 10-milijonska Portugalska še vedno javni dolg v višini 121 odstotkov BDP, a obresti so vse nižje. Tako bi lahko bila glavna zasluga Coste, da je s svojo avtoriteto prepričal komuniste in Zelene, da so se v imenu obče koristi odpovedali nekaterim svojim pomembnim zahtevam, kot je izstop iz evrskega območja in Nata. Voditelju španskih socialistov Pedru Sánchezu na primer ni uspelo prepričati Pabla Iglesiasa, da bi njegov Podemos na ta način podpiral socialistično manjšinsko vlado.

Costa pa komunistom in Zelenim ne bo dovolil vstopa v vlado. Nedavno je dejal, da noče »dobrega prijateljstva pokvariti s slabo zakonsko zvezo«.