Na mnogih bencinskih črpalkah v prestolnici Lizboni kot tudi drugod po državi so že nekaj ur pred začetkom stavke viseli napisi "prazno", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vozniki so po besedah portugalskega premierja Antonia Coste močno pohiteli z nakupom goriva. Prodaja goriva se je v minulih dneh skoraj podvojila.

Na spletni strani, ki objavlja poročila voznikov, so zapisali, da je na skoraj 15 odstotkov od skupno nekaj več kot 3000 bencinskih črpalkah gorivo delno ali v celoti pošlo.

Po tistem, ko sobotno srečanje sindikatov ni prineslo zagotovil o izpolnitvi zahtev voznikov cistern po zvišanju plač, se zdi stavka, ki naj bi trajala do preklica, neizogibna. Vozniki so že aprila, tik pred velikonočnimi prazniki, priredili štiridnevno stavko, kar je povzročilo veliko pomanjkanje goriva v državi.

Vlada premierja Coste je razglasila "energetsko krizo", kar ji med drugim omogoča, da omeji porabo goriva, in sicer na 25 litrov za voznike osebnih in na sto litrov za voznike tovornih vozil. Letališča, reševalne službe in policija bodo deležni polne dobave goriva.

Vlada se je tudi odločila, da bo usposobila kakih 500 vojakov in policistov za vožnjo cistern, ki bi jih lahko vpoklicali, če ne bodo dobavljene minimalne zahtevane količine goriva, še navaja AFP.