Po preštetju vseh glasov nedeljskih volitev na Portugalskem se je v parlament uvrstilo devet strank oziroma koalicij. Pričakovano so slavili Socialisti (PS) premierja Antonia Coste s 36,6 odstotka glasov in s tem 106 poslanskimi sedeži, kar je deset manj od potrebnih 116 za absolutno večino v 230-članskem parlamentu. Gre za sladko-grenko zmago, je danes priznal Costa, saj se socialistom ni uresničila želja, da bi lahko samostojno oblikovali vlado, čeprav so dobili 20 sedežev več kot na volitvah leta 2015.

Od desnih opozicijskih strank je največja Socialdemokratska stranka (PSD) zbrala 27,9 odstotka glasov in 77 poslancev, njena partnerska stranka Demokratični center (CDS-PP) pa je prejela pičlih 4,2 odstotka (5 poslancev). Desna opozicija je tako v primerjavi z letom 2015 izgubila 25 sedežev, kar verjetno ne bo ostalo brez posledic v vodstvu strank.

Na levem polu je Levi blok (BE) tretja stranka v parlamentu in z 9,6 odstotka glasov ostaja pri 19 sedežih. Za koalicijo komunistov in zelenih (CDU) je glasovalo 6,4 odstotka volilcev in bo imela 12 poslancev, to je pet manj kot doslej. Ti stranki sta podprli in omogočili prejšnjo socialistično manjšinsko vlado Coste, vendar bosta s tem rezultatom zdaj težko zahtevali vstop v koalicijsko vlado, kot sta napovedovali med kampanjo.

Manjšinska vlada s podporo levice

Izid volitev si socialistični prvak razlaga kot jasno sporočilo volilcev, da podpirajo sodelovanje levih strank, ne pa tudi koalicijskega partnerstva. Voditeljica BE Catarina Martins se je tej zahtevi že odrekla, v zameno za njihovo podporo zdaj pričakuje dogovarjanja s socialisti vsako leto posebej in glede na vsakokratne aktualne ekonomske in socialne probleme. Med zahtevami Levega bloka BE in tudi komunistov so dvig delavskih plač za 90 evrov in minimalne plače s sedanjih 600 na 850 do 900 evrov, skrajšanje delovnika s 40 na 35 ur na teden, razveljavitev delavske zakonodaje, ki jo je državi vsilila trojka (evropska komisija, ECB in IMF), ter zaposlitev več tisoč zdravnikov in drugih strokovnjakov v javnem zdravstvu, ki je v klavrnem stanju. Zahtevajo tudi več javnih investicij v infrastrukturo in drugam. Če svojega sodelovanja ne bodo pogojevali s politično koalicijo, do večjih zapletov v dogovarjanjih med PS, BE in komunisti pri oblikovanju vlade ne bi smelo priti. Premier Costa in njegov finančni minister Mario Centeno med nalogami prihodnje vlade izpostavljata zmanjšanje zunanjega dolga, ki so ga že v prejšnjem mandatu znižali za 10 odstotnih točk, na 119 odstotkov BDP, ter manjšo davčno obremenitev Portugalcev, ki je lani dosegla 34,9 odstotka dohodka.

V parlament so se uvrstile še štiri stranke. Najbolj je rezultat izboljšala stranka PAN (kratica za Ljudje-živali-narava), ki je od prejšnjega enega prišla do štirih poslancev. Gre za neke vrste fundamentalistično naravovarstveno stranko, ki se zavzema za prepoved prodaje govejega mesa in mleka ter njuno izločitev iz prehrane. Ostale tri stranke so dobile po enega poslanca. Med njimi je tudi stranka Chega (Dovolj), prva skrajno desna, ki je prišla v portugalski parlament po koncu diktature leta 1974. Dobila je 1,3 odstotka glasov. Udeležba je bila 55-odstotna.