Ob pomniku miru na Cerju, kjer je avgusta v velikem požaru zgorelo 85 hektarjev površin, bodo novogoriški gimnazijci danes posadili prva štiri drevesa in s tem naredili prvi korak k ponovni ozelenitvi požarišča. Gozdarska stroka je že ocenila, da bo treba na novo pogozditi približno 22 hektarjev gozda, kar pa ne bo enostavno, saj sadik avtohtonih drevesnih vrst v drevesnicah skorajda ni.

Apel donatorjem

»Ekološko škodo smo ocenili na 85.000 evrov,« pojasni Boštjan Košiček iz Zavoda za gozdove. Največja skrb je, da se na pogorišču ne bi razrasle tuje invazivne vrste, zato se zavzemajo za hitro sajenje avtohtonih vrst. »Teh pa ni na zalogi. Vzgojiti moramo sadike ali pa posejati seme. Potem pa je potrebnih vsaj 25 do 30 let, da se bo sanacija tudi poznala,« razloži. Pomoč pri sanaciji gozda je že obljubilo kmetijsko ministrstvo, v želji po čimprejšnji obnovi pa je včeraj iz lokalnega okolja prišel tudi apel vsem posameznikom, organizacijam in podjetjem, ki bi želeli pomagati pri sanaciji škode. V spletni aplikaciji Drevo za Cerje (www.drevozacerje.si) lahko vsakdo donira sredstva za nakup dreves. V ceni desetih evrov, kolikor znaša donacija za sadiko črnega bora, ostrolistnega javorja ali hrasta, je zajeta tudi posaditev drevesa, gnojilo zanj, oporni količek in nadaljnja oskrba. Z doniranimi drevesi bomo zasadili drevored hvaležnosti.

Gasilci so kot preventivo pred požari že predlagali tudi postavitev infrardečih kamer, s katerimi bi lahko pravočasno zaznali požar v naravi. Ker pa 90 odstotkov Cerja sodi v Naturo 2000, so pri tem naleteli na težavo, saj kamer v varovano okolje ne smejo postaviti. Na Zavodu za varstvo narave so gasilcem sicer že obljubili, da bodo poskušali skupaj najti rešitev.