Nezadovoljstvo nad trenutno ureditvijo parkiranja v Piranu so že pred časom izrazili v Civilni iniciativi Piran, kjer so opozorili, da je parkirni režim izrazito nenaklonjen dejansko v Piranu živečim družinam.

V komunalnem podjetju Okolje Piran so za STA priznali, da ima sedanji parkirni režim dve glavni pomanjkljivosti. Sistem temelji na uporabi abonmajske kartice, ki jo je moč posojati, kar dovoljuje zlorabe. Poleg tega je eden od pogojev za pridobitev t.i. modrega abonmaja, ki daje pravico parkiranja v mestu, prijavljeno stalno prebivališče v mestu. Nekateri uporabniki imajo zaradi pravice do abonmaja prijavljeno stalno prebivališče v Piranu, čeprav tam sploh ne živijo.

V Okolju Piran bodo zato spremenili način prehoda mimo zapornic, tako da bodo upravičenci skozi zapornice lahko prehajali na podlagi odčitane registrske številke vozila. "S tem bomo preprečili, da bi upravičenci (kot sedaj) lahko svoj medij za vstop skozi zapornice posojali drugim," so poudarili v komunalnem podjetju.

Gre za ukrep tehnične narave, pri čemer lahko sistem prilagodijo do pomladi. Sistem sicer že razvijajo in bo kmalu v fazi testiranja, napovedujejo v Okolju.

Drugi ukrep pa bo sprememba ugotavljanja upravičenosti do abonmaja, pri čemer mora biti pogoj za pridobitev modrega abonmaja dejansko bivanje v mestu, kar se lahko ugotavlja skozi uporabo prehoda skozi zapornice. "Če nekdo prehaja skozi zapornice vse leto, je dejansko prebivalec mesta. Če pa prehaja preko zapornic npr. samo v poletnem času ali med prazniki, zagotovo ni prebivalec mesta," so prepričani.

Za uresničitev tega ukrepa je sicer potrebna sprememba občinskega odloka o cestno prometni ureditvi. V Okolju Piran napovedujejo, da bodo z dejavnostmi, povezanimi s spremembo omenjenega odloka, pričeli v kratkem.