Dan po požaru manjše deponije gum v Korotanskem naselju pri Stegnah, ki ga je pogasilo 150 gasilcev, je na dogodek prejšnjega dne spominjala gasilska pena, ki je v manjših zaplatah tu in tam ostala okoli pogorišča, pa tudi črnina okoli oken in vrat ter v notranjosti stavbe, v kateri je prav tako gorelo. Ker je bilo poškodovano tudi ostrešje, so streho prekrili s polivinilom, da notranjosti ni razmočil dež. Medtem ko so gasilci že opravili svoje delo in so z vozilom zapuščali kraj nesreče, je bila uličica ob naselju manjših hiš, podobnim barakam, prazna, vsa vrata pa zaprta. Ob koncu makadamske cestice se je ob pogorenih gumah in od ognja počrnelih delih avtomobilov zbralo nekaj ljudi, med njimi tudi direktor podjetja Gradnje nepremičnin Primož Kocuvan. Prišel se je pogovorit s stanovalci, kajti lastnik stavbe je prav podjetje, ki ga vodi. To ljudem skromna bivališča daje v najem.

Kocuvan je povedal, da je požar najbolj prizadel dve družini, ki sta izgubili streho nad glava, kajti njihovo bivališče je preveč poškodovano, da bi lahko tam še naprej živeli. Dodal je, da so jih napotili na ustrezne službe, ki naj bi jim pomagale vsaj do začasnega bivališča. »Stanovanja oddajamo po tržni najemnini, tu biva okrog deset družin. To območje je sicer predvideno za rušenje, prostorski načrt je sprejet. Ne vemo pa še, kaj se bo gradilo,« je dejal Kocuvan in dodal, da je vse v zvezi s požarom, ki je bil pogašen v eni uri, pod nadzorom.

V Korotanskem naselju bi gradili stanovanja

»Streho smo zaščitil, da ne bi nastala večja škoda. Bomo videli, ali bomo stavbo lahko toliko uredili, da bodo najemniki spet lahko živeli tu,« je dejal Kocuvan in ob pripombi, da glede na stanje hišic in okolico tu očitno živijo ljudje z roba družbe, ki drugje stanovanja ne zmorejo najeti, odvrnil, da njihovega socialnega položaja ne pozna in da v podobnih razmerah bivajo ljudje tudi na nekaterih drugih delih Ljubljane. Kocuvan je dodal, da so objekti stanovanjski in se kot taki lahko uporabljajo ter da na mestu, kjer je zagorela deponija gum, ne posluje podjetje.

Na tem območju sicer ni zagorelo prvič. Na bližnjem improviziranem makadamskem parkirišču so lansko leto zgoreli trije tovornjaki, v tla pa je teklo več kot tisoč litrov nafte. Lastnik tega zemljišča je prav tako Gradnja nepremičnin, ki je sicer v minulih letih večino barak v Korotanskem naselju že porušilo. Prostorski načrt od leta 2009 na tem območju dovoljuje gradnjo stanovanjske soseske, ki jo je podjetje Gradnja nepremičnin tudi želelo zgraditi, a se je potem začelo zatikati s postopki (upravna enota je pred leti vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja zavrnila), nad projektom pa niso bili navdušeni niti v tamkajšnji četrtni skupnosti.