Potem ko je aprila opravljena neodvisna analiza tal in vode na Termitovi deponiji Drtija v Moravški dolini pokazala nastanek okoljske škode, se je moravška delegacija o sanaciji te škode danes znova pogovarjala z okoljskim ministrom Simonom Zajcem.

Moravški župan Milan Balažic in predstavnik Ljudske iniciative Moravče Jurij Kočar sta predstavila štiri zahteve. Na prvem mestu je resna sanacija območja Drtija, ki jo mora plačati povzročitelj Termit. Druga zahteva se nanaša na odvzem okoljevarstvenega dovoljenja, s tretjo zahtevajo, da tečejo vsi postopki v partnerstvu med Termitom, občino in državo, četrta zahteva pa se nanaša na določitev primernih in poštenih odškodnin za škodo, ki so jo utrpeli občani.

Minister Zajc se je omejil predvsem na predstavitev postopkov, ki so v teku. Termit se je namreč na julijsko začasno inšpekcijsko prepoved obdelave odpadkov pritožil. »O pritožbi odloča drugostopenjski organ na ministrstvu, ki bo končno odločitev sprejel v roku 14 dni, potem pa bodo znani tudi vsi ostali postopki,« so pojasnili na ministrstvu.

»Upam, da si nihče ne predstavlja, da bi lahko po 13. oktobru, ko se izteče začasna prepoved, po dolini spet vozili kamioni smrti. Če država ne bo podaljšala prepovedi, bomo zaprli državno cesto in začeli državljansko nepokorščino,« je bil po pogovorih neomajen župan Milan Balažic. Poudaril je, da si tega scenarija ne želijo, a se nanj kljub temu pripravljajo. »Tudi Termita ne želimo uničiti, želimo pa, da se prestrukturira in ukine okoljsko nevarne programe,« je dejal in poudaril, da jih pri tem podpirajo tudi občani.

Ogrožen evropski projekt?

Balažic je pojasnil še nedavni zaplet, ko naj bi na pobudo ozaveščenih občanov podjetje »obiskali« tudi gasilci, policisti in predstavniki mobilnega laboratorija ELME. »Ugotovili smo, da je Termit, ne da bi obvestil lokalno skupnost, začel neki eksperiment, zaradi katerega se je več dni čutilo smrad. Zato so bili alarmirani vsi organi civilne zaščite in mobilni laboratorij,« trdi Balažic.

V Termitu dogodek opisujejo povsem drugače. Dejali so, da je župan skupaj s predstavniki LIM nepooblaščeno vstopil na njihov rudniški prostor v času, ko so slovaški strokovnjaki z Univerze Košice izvajali evropski pilotni inovacijski projekt. Družba Termit namreč v sklopu evropskega konzorcija razvija nov, okolju prijazen način obdelave mineralnih surovin, zaradi katerega so zgradili tri bazene. »Končni cilj projekta je razvoj postopka bio izluževanja, s katerim se bo očistilo pesek do te mere, da bo primeren za uporabo v steklarski industriji,« pojasnjujejo in dodajajo, da so sobotni obiskovalci (ko je Termit zaprt) tuje strokovnjake legitimirali, zaslišali in celotno območje fotografirali in s tem ogrozili pol milijona vreden EU-projekt. »Čeprav jim je koordinatorica projekta, doktorica znanosti z Univerze Košice zagotovila, da projekt nima nobenih škodljivih vplivov na okolje, so, ne da bi obvestili družbo Termit, na območje priklicali še gasilce CZR Domžale, policiste PP Domžale in mobilni laboratorij ELME,« pripoved končujejo v Termitu, kjer se inšpekcijske odločbe, ki velja do ustrezne prilagoditve delovanja naprave, kljub veliki gospodarski škodi, držijo.