Z mednarodno konferenco Pametna mesta se je včeraj začel evropski teden mobilnosti (ETM). V tem tednu se bo zvrstilo kar 17 tedenskih aktivnosti in več kot 40 dnevnih dogodkov, ETM pa bodo v Ljubljani sklenili v nedeljo, ko bo med drugim prevoz z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa brezplačen, ta dan bo brezplačno tudi parkiranje na vseh parkiriščih P + R.

Že danes bo od 9.30 dalje živahno na Kongresnem trgu, ko bodo otroci zaplesali koreografijo v sklopu množičnega plesnega dogodka Diham ples. Jutri se bodo lahko udeleženci ob 9. uri zbrali pri Koseškem bajerju in se od tam odpravili na vodeni sprehod po Šiški, na sedežih nekaterih četrtnih skupnosti bodo pod imenom Gremo peš potekale delavnice za starejše, v četrtek pa bo od 10. do 17. ure na Kongresnem trgu potekal oviratlon.

Na nekaterih odsekih se bodo v času ETM avtomobili povsem umaknili pešcem in kolesarjem. Od sobote od 6. ure do nedelje do 17. ure bo tako za ves promet zaprt odsek Slovenske ceste med Aškerčevo cesto in Šubičevo ulico. Odsek se bo začasno iz ceste spremenil v prizorišče dogodkov, med drugim bo tam v soboto od 10. ure dalje potekal ulični festival Mesto brez avtomobila. Prav tako bo za promet v nedeljo od 6. do 17. ure zaprta Cesta slovenskih kmečkih uporov, ki vodi na Ljubljanski grad. žir