Na letošnji prvi šolski dan so v trboveljski Osnovni šoli Ivana Cankarja kot zadnjo fazo v sklopu projekta urejanja okolice šole uradno odprli obnovljeno šolsko igrišče. Šolarji so tako v novo učno leto vstopili bogatejši za prenovljeno rekreacijsko površino. Ob robu na novo urejenega igrišča so na tleh narisana tudi polja za igro človek ne jezi se in druge. »Občina Trbovlje je projekt naročila pri podjetju IBT SPI z željo urediti dotrajano igrišče in dvorišče ter zarisati talne igre. Prenova z novimi tlakovci, novim asfaltiranjem igrišča, novimi klopmi, talnimi igrami in drugim je stala približno 95.000 evrov, na portalu javnih naročil pa je bil izbran izvajalec, ki je podal najugodnejšo ponudbo. Dobavitelj talnih iger je podjetje Eko igrala,« pravijo na občini.

Po svetu niso sporne

Talna poslikava doslej tako rekoč sploh ni bodla v oči, kaj šele, da bi koga motila, čeprav učenci, učitelji, drugo šolsko osebje, starši in preostali obiskovalci hodijo mimo nje vsak dan. Ko pa je občina na spletu objavila fotografijo talne igre, je to nekatere močno razburilo. Ni jih malo, ki sicer menijo, da po nepotrebnem in da gre za pretiravanje, a razburjenje je bilo kar vroče. V obliki poslikave so namreč nekateri prepoznali zloglasni nacistični simbol.

Tako občino kot marsikaterega občana je to presenetilo, saj sami niso opazili ničesar takšnega. In kot je razumeti, tudi niso edini. Kot so zatrdili na občini, natančno take talne igre že nekaj let izdelujejo v Angliji in jih je mogoče opaziti na igriščih šol po vsem svetu. »Do sedaj v tej igri še nihče ni videl političnih simbolov. Zaradi vprašanj in pritiskov smo stopili v stik z dobaviteljem talnih iger in mu razložili, da nekateri očitno v tej talni igri vidijo politični simbol, dobavitelj Eko igrala pa je stopil v stik s proizvajalcem v Angliji. Ali se bo proizvajalec na podlagi tega odločil, da v prihodnosti spremeni zasnovo te igre, ne vemo. Ker pa vseeno ne želimo, da kdor koli v tej otroški igri vidi politični simbol, saj je bil namen občine ureditev igrišča za otroke, bomo otroško igro dodelali, da nekateri v njej ne bodo več videli svastike. Vsekakor nas žalosti, da lahko nekateri še tako dobro zgodbo in pridobitev spremenijo v nekaj negativnega, namesto da bi bili veseli nove pridobitve za otroke. Kajti ne naš ne izvajalčev namen ni bil risanje političnih znakov, temveč otroške igre,« pojasnjujejo.

V Trbovljah igre z dvorišča ne nameravajo umakniti, so jo pa vizualno delno spremenili in dopolnili. Že vrisani poslikavi so dodali dva rdeča, en moder in en zelen pravokotnik in videz je sedaj drugačen. Na odgovor, ali bo to pomirilo in zadovoljilo tiste, ki jih je stvar vznejevoljila, pa bo treba še počakati.