»Se upaš spustiti v temne globine rudnika? V najglobljem predelu trboveljskega rudnika – Črni luknji, kjer se je skozi stoletja kopal najkakovostnejši črni premog – je prišlo do hude nesreče. Zbrati je treba junaško ekipo reševalcev, ki bo rudarje rešila iz temnih globin… Kdo bo kos nalogi?« Tako se začne virtualni izziv Pobeg iz rudnika, ki je nastal s sodelovanjem Delavskega doma Trbovlje, kjer že dve leti poteka projekt 4. dritl, občine Trbovlje in programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška, delno pa ga je financirala Evropska skupnost.

»Gre za tako imenovano obliko sobe pobega, adrenalinske dogodivščine, ki pa ni čisto klasična. Ne gre namreč le za sodobno virtualno zabavo, ampak tudi za način, s katerim ljudi nekaj naučimo,« je igro opisal kustos v delavskem domu Bogdan Šteh. Skozi izziv, s katerim se obiskovalci soočijo, spoznavajo tudi zasavsko rudarsko preteklost. »Ljudem želimo dati najboljši občutek tistega, kar je nam v Zasavju rudarstvo pustilo, torej tako imenovani kumarat šaft.« Rudarsko solidarnost, ki vlada pod zemljo in ki s svetom na površju nima nobene zveze. Pomembni so vezi, zaradi katerih se pod zemljo tikata tudi direktor in delavec in ekipno delo, brez katerega pod zemljo ne gre. Najpomembneje nam je, da obiskovalci dobijo neko spoznanje, kako je bilo biti rudar,« je še dodal Šteh.

Razveseljivo in vredno poudarka je tudi to, da so avtorji celotnega projekta domačini in da gre za izviren zasavski projekt. »Od tega edinstvenega projekta si obetamo še večji obisk. Ni pa to edini načrt, ki ga še imamo. Skupaj z občino Trbovlje in drugimi javnimi zavodi imamo načrte o različnih razširitvah,« se nad novo turistično ponudbo navdušuje v. d. direktorja delavskega doma Špela Pavli Perko.